Нов план на ЕС за намаляване на хранителните отпадъци

НА ЕТИКЕТИТЕ: С „ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДИ“ Е СИГУРНО: ТРЯБВА ДА ГО ИЗЯДЕТЕ ПРЕДИ ТАЗИ ДАТА. „НАЙ-ДОБЪР ДО“ Е САМО ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО

Над 50% от хранителните отпадъци в Европейския съюз, се генерират в домакинствата. Но има планове за драстично намаляване на това, според Евронюз.

Като част от плана за действие на стратегията „Farm to Fork“ Европейската комисия смята да предложи правно обвързващи цели за намаляване на хранителните отпадъци, които да бъдат въведени до 2023 г. По-специално тези планове ще преразгледат и правилата на ЕС относно маркирането на датите (като „Използвай преди“ и „Най-добър до“), за да се избегне ненужно изхвърляне на храна, което е свързано с неразбиране на тяхното значение.

В Нидерландия финансираният от ЕС проект REFRESH провежда кампания за информираност на обществеността, която включва телевизионна реклама, обясняваща разликата в датите на опаковките с храни.

Тойне Тимерманс, координатор на проекта, обяснява:

“Изследванията показват, че около 50% от европейските потребители не са наясно със значението на тези етикети. В Нидерландия изчислихме, че около 15% от това, което хората изхвърлят от дома, е свързано с неразбиране на етикетите с дати. Затова стартирахме кампанията, за да обясним (по-ясно) каква е разликата между двата.  С „Използвай преди“ е сигурно: трябва да го изядете преди тази дата. „Най-добър до“ е само гаранция за качество. Така че след тази дата можете да използвате собствените си сетива, да го помиришете и опитате – за да видите дали все още е добро за консумация. Сега работим с индустрията, за да направим лого, което да е много ясно за всеки потребител. Ключът е в използване на много ясен етикет, а също и снимка, изображение – показващо директно какво означава и каква е разликата в датите.“ /БГНЕС

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.