Непукизмът ни връща маските в магазините, офисите и събитията на закрито

От полунощ носенето на предпазни маски отново става задължително в магазините, офисите, търговските центрове и на публичните места, където се провеждат събития на закрито, като театри, кина и спортни състезания.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след извънредна среща с участието на членове на Националния оперативен щаб, директора на столичната регионална здравна инспекция и шефове на болници. След анализ на повишения брой заразени в последните седмици, на срещата е решено да се пристъпи към затягане на част от мерките.

Ограниченията ще бъдат детайлно оповестени по-късно в заповед на министър Ананиев, но отсега още е ясно, че:

– остава задължението за носене на маски в градския транспорт, лечебните заведения и аптеките;

– връща се изискването за маски в магазините и търговските центрове, като трябва да се спазва физическата дистанция от 1.5 м, а персоналът също трябва да е с маски;

– в заведенията маски няма да се изискват;

– събития на закрито могат да бъдат организирани при запълване на максимум 50% от капацитета на залата, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства;

– на футболни мачове се позволява допускането до 1000 души в сектор, като се спазва дистанция. За останалите спортни състезания на открито се допуска запълването до 50% на местата- през седалка или на 1.5 м, ако няма седалки.

До края на седмицата ще се реши дали да се удължи извънредната епидемична ситуация, съобщи здравният министър. Но по всяка вероятност и този срок ще бъде удължен с поне две седмици.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.