На път е да бъде решен проблемът с консолидацията на ВиК сектора в Лудогорието

На път да бъде решен е един от най-големите проблеми, стоящ пред Лудогорието години наред – липсата на обединение на ВиК сектора, обяви областният управител Диян Димитров.

По негова инициатива до момента са организирани  работни срещи на кметовете на общините Исперих и Самуил със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Диляна Иванова, на които кметовете са получили уверение, че в случай на подкрепа за консолидацията, всички техни условия ще бъдат изпълнени.

Разградска област е сред малкото, които имат две ВиК асоциации, и ако не бъдат обединени в най-близко време, ще се пропусне последната възможност да се осигурят десетки милиони по оперативните програми за проекти за обновяване на ВиК инфраструктурата в областта, каза Димитров. Той посочи, че в момента се залагат средствата за ВиК сектора до 2030 г.

Уверение за подкрепа на консолидационния процес е получена и от народни представители, общински съветници и партийни ръководители от района.

Деян Димитров добави, че до края на месеца са планирани заседания на общинските съвети в Исперих и Самуил, които трябва да дадат становищата си за присъединяване към Асоциацията и на които ще си проличи дали отговорните лица ще си спазят обещанията и ще проявят държавническо мислене, за да позволят развитието на ВиК сектора в областта ни да се случи в отговор на очакванията на жителите на цялата област.

Извънредното заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на територията, обслужвана от „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД, е насрочено за 8 април. На него се предвижда да бъде гласувано присъединяване на общините Исперих и Самуил, след отпадане на Асоциацията по ВиК на територията, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Исперих.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.