Най-новата книга на проф. д.и.н. Людмил Спасов – „Георги Кьосеиванов. Прокуденият премиер.“, бе представена пред разградчани

В уютния двор на къщата музей „Анание Явашов“ бе представена най-новата книга на проф. д.и.н. Людмил Спасов – „Георги Кьосеиванов. Прокуденият премиер.“

Пред ценителите на подобен тип изследвания автора и монографията професионално и задълбочено представи проф. д-р Росица Ангелова – ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионален исторически музей – Разград

„За периода между двете световни войни от миналия век проф. д.и.н. Людмил Спасов е български учен, който сериозно се вписва в изследванията, посветени на българската външна политика и на дипломатическите отношения. Но едно от най-сериозните негови изследвания е посветено на изключително важна личност от онова време – Георги Кьосеиванов. Начело е на няколко правителства в периода 1934-1940 г. Открит е за голямата политика от цар Борис III. За Георги Кьосеиванов досега се говореше само с няколко изречения. Изследването на проф. Людмил Спасов разкрива истинските мащаби на този голям български, а и световен политик“, каза проф. Ангелова.

На свой ред проф. Людмил Спасов, по вълнуващ и неповторим начин, разказа за издирването и написването на своето изследване, разкри непознати досега факти от биографията и стореното за България и Европа от Георги Кьосеиванов.

Отдели специално място и благодари за „съучастието“ на Регионалния исторически музей в Разград в събирането на материали за книгата. На 165 стр. в монографията изпълнението на едно от грандиозните начинания на държавника Георги Кьосеиванов – изграждането на водопроводната мрежа в страната и в частност – водоснабдяването на Делиормана, е илюстрирано със снимка от фонда на музея, на която е запечатан миг от прокарването на канал на пл. „Освобождение“ /днес „Възраждане/ в Разград. В средата със сламената шапка е кметът Къню Симеонов, а опреният на стълба с каскет – инж. Г. Сапунов, директор на Дирекцията по водоснабдяването на Делиормана.

Проф. Людмил Спасов отговори и на въпроси за отношенията между Георги Кьосеиванов и разградчаните Петър Габровски – министър на железниците, пощите и телеграфите в четвъртото правителство на Кьосеиванов и Иван Багрянов – министър на земеделието и държавните имоти в третото и четвъртото правителство на по-късно прокудения премиер.

Регионалният исторически музей вече има във фонда си книгата „Георги Кьосеиванов. Прокуденият премиер.“, дар от автора с автограф.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.