Над 200 къщи са наводнени след силен дъжд на остров Евбея

Над 200 къщи бяха наводнени на остров Евбея след силен дъжд в неделя, съобщи гръцкият телевизионен канал Skai.

Според информацията обилният дъжд, който е продължил няколко часа на острова, е довел до преливане на местни планински реки. В резултат на гръмотевичната буря, която получи името „Атина” от гръцката метеорологична служба, бяха залeти над 200 къщи, а много участъци от пътища бяха наводнени. Кметът на село Мантуди Йоргос Цапурниотис разказа за „драматичната ситуация в селата Агия Анна, Ахлади и Коцикия”. Според кмета водният поток бил толкова силен, че в град Ахладопотамо той отнесъл цяла къща от брега в морето. Няма съобщения за жертви.

Заместник-министъра на държавната помощ Христос Триантопулос каза, че държавата ще помогне на жителите на острова да се възстановят от претърпените щети. „Вече одобрихме спешна субсидия от 20 милиона евро”, каза Триантопулос.

Проливен дъжд падна и в района на град Загора в планината Пилион (Централна Гърция), който се намира близо до Евбея. Според метеоролозите около 30 тона вода на хектар са изпаднали под формата на валежи в района на Загора на хектар площ, което също е довело до наводняване на къщи и свлачища по пътищата. Гръмотевичната буря причини големи материални щети там. Според местните власти една къща е била разрушена от огромно парче скала, паднало от планината.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.