Наградиха отличените автори и откриха Националната изложба „Лудогорие“

В Деня на Св. св. Константин и Елена и в навечерието на 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – в Разградднес бе открита поредното издание на  Националната изложба „Лудогорие“.

Преди това, на специална церемония бяха наградени отличените от журито автори.

Зам.-кметът на Разград Добрин Добрев връчи Специална награда по случай 50 години от първото издание на Националната изложба „Лудогорие“. В приветствието Добрин Добрев припомни, че културата винаги е била приоритет за ръководството на Община Разград, затова един от първите европроекти на местната управа е ремонт на дома на изобразителното изкуство в града, който, вече обновен, повече от 10 години събира великолепни произведения, запознанството с които носи наслада на жителите и гостите на Разград.

На тържеството присъстваха още зам.-кметът на Руска Вътева, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, новият областен управител Иван Борисов, представители на културните институции в града, много граждани.

Председателят на журито Любен Генов – председател и на Съюза на българските художници награди отличените. Наградата за живопис бе за проф. Димитър Чолаков, за графика – Божидар Тонев, за скулптура – Красимир Митов,  наградата на СБХ – Милчо Талев и Наградата за млад автор – Николета Иванова-Стоименова.

По време на награждаването от бургаския художник и меценат Руси Куртлаков дойде предложението директорът на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ Тодор Тодоров – главен „виновник“ за възраждането и провеждането на вече 50-годишната изложба, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“. Предложение, прието с овации от културната общност на столицата на Лудогорието.

Тодор Тодоров лисна водата при откриването на изложбата, като преди това получи пожелание от главен експерт “Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград Цветана Бенонова на колкото парченца се разбие чашата, толкова по десет години още да я има изложбата “Лудогорие”. Чашата обаче отскочи от плочника здрава, с отчупено само едно мъничко парче от горния ръб. Това пък бе разтълкувано като поне още век и десет години бъдеще за обичаната от всички художници в страната изложба в Разград.

На стилен коктейл в залите на галерията участници и гости имаха възможност да се насладят на произведенията на авторите в изложбата.

В селекцията за нея в Разград бяха получени над 400 творби на 280 автора, от тях журито селектира за експозицията 250 творби – живопис, графики и скулптури, на 151 автора.

Изложбата се организира от Художествена галерия „Проф. Илия  Петров“, Община Разград и Съюза на българските художници. През 2021 г. се навършват 50 години от първото издание, което се е провело през 1971 г. Първоначално изложбата се е провеждала през 4 години, за 27 години е прекратено провеждането й, възстановена е през 2013 г. като новата периодичност е на всеки 2 години.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.