Музеят припомня в изложба за талантливата майсторка на керамиката Ели Неделчева

Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова откри изложбата „Повелителката на глината“, която представя живота и творчеството талантливата майсторка на керамиката Ели Неделчева, отишла си от този свят през 2011 г, ненавършила 50 години.
Експозицията, подредена в Етнографския музей в Разград, е част от културната програма на Община Разград за тазгодишните Европейски дни на наследството „Маршрути, мрежи и връзки“.
Гости на откриването бяха председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, зам.-кметът на Разград Зорница Евгениева, Катерина Ганева – началник отдел “Култура, туризъм и международни връзки” в Община Разград, граждани, приятели на Ели Неделчева.
„Тематичният маршрут, мрежата и връзката на разградското културно наследство – част от европейското – е древният занаят, практикуван от Ели Неделчева, която превръща своите изделия от глина в произведения на изкуството. С тази изложба ние изказваме своето признание към Ели и нейния принос в националното, европейското и световно материалното културно наследство“, каза в словото си Таня Тодорова“.
Изложбата представи уредникът в отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград Нено Якимов. В залата са подредени творби на Ели Неделчева, дарени на музея от нейни близки. В една от витрините е част от личния архив на авторката – скици на съдове и рисунки от тяхната орнаментика. На отделни табла в текст и снимки са проследени различните периоди в богатата творческа биография на Ели Неделчева, носителка и на наградата „Златен Пегас“ на Община Разград за постижения в областта на изкуствата.

Експозицията е дело на музейните специалисти в отдел „Нова и най-нова история“ проф. д-р Росица Ангелова и Нено Якимов, куратор е дизайнерът Михаил Маринов. Може да бъде разгледана до 30 октомври. Цената на билети за възрастни е 5 лева, за ученици и пенсионери – 2 лева, а за хора с увреждания е деца до 7 години входът е безплатен.
Още снимки може да видите на фейсбук страницата на РИМ – Разград.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.