Музеят представя в изложба „Повелителката на глината“ Ели Неделчева /1961-2011/

Регионалният исторически музей – Разград ще представи в специална изложба „Повелителката на глината“ творчеството на известната керамичка Ели Неделчева, която си отиде от този свят през 2011-та, само на 50 години.

Изложбата е подредена в Етнографския музей и ще бъде открита на 20 септември, петък, от 17.30 часа.

Ели Неделчева е родена в Разград. Тя се учи на занаят от известния майстор на бусинска керамика Петър Гигов и това формира в нея отношение към традицията, която става отправна точка в индивидуалните й търсения.

През 1993  г. в родния Разград тя открива собствено ателие, а година по-късно получава Майсторско свидетелство за керамик. Формите, които създава на грънчарското колело и след това дълго и търпеливо рисува, са уникални. За разлика от 99% от керамиците, които ползват готова глина от производител, Ели сама намира материала за своите творби и после майсторски го обработва. Това я прави самобитен, автентичен майстор на керамика. В произведенията си художничката използва традиционните техники и технологии, експериментира с орнамента и цвета. През 2002 г. и 2007 г. Ели Неделчева получава награди за принос към за този вид изкуство от Националните годишни изложби на керамиката в СБХ.

Ели Неделчева е носител на наградата „Златен Пегас“ на Община Разград за постижения в областта на пластичните изкуства. Има много самостоятелни изложби, участия на национални изложения на народните художествени занаяти, в пленери, в колективни експозиции. Нейни творби има в частни колекции и галерии в България, Ирландия, Русия, Франция, Италия, Австрия, Германия, Полша, Китай, САЩ.

Експонатите в изложбата са от фонда на Регионалния исторически музей, автор е уредникът Нено Якимов от отдел „Нова и най-нова история“, куратор – дизайнерът в музея Михаил Маринов.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.