Мицотакис се извини за загубите от пожарите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес, че е одобрил допълнителен бюджет от 500 млн. евро за покриване на щетите и компенсация на хората, пострадали от пожарите в страната, предаде “Ройтерс”, цитирана от БТА.

“Съкрушени сме от мащабите на разрушенията, извинявам се за понесените загуби,” заяви Мицотакис в телевизионно обръщение и обеща, че неговото правителство ще бъде до онези, които пострадаха от пожарите.

В последните дни местните власти в засегнати райони обвиняват правителството, че реакцията му е закъсняла и недостатъчна. В гръцки медии се появиха и съобщения за оставки в ръководството на военновъздушните сили заради липса на достатъчно хеликоптери за овладяването на пожарите, но те се оказаха неверни.

Пожари продължават да бушуват на остров Евия и заплашват да погълнат град Истиая. Пожарникари се борят на острова с пламъците по суша и по въздух. Силните ветрове отново влошиха обстановката, след кратко подобряване по-рано днес. “Онези, които са изгубили домовете си и имуществото си, ще бъдат компенсирани. Изгорелите райони ще бъдат залесени отново”, обеща премиерът на Гърция, според когото опустошението “почерня сърцата всички”.

На заседание на правителството днес се очаква да бъде обявено какви мерки са взети, за да се помогне населението. Мицотакис каза, че сега властите се опитват да се справят с 586 пожара, бушуващи във всички ъгли на Гърция в разгара на горещата вълна. Той благодари на страните, които са изпратили помощ и на много доброволци, които помагат на пожарникарите.

“Катимерини” отбелязва, че тази година акцентът на властите е върху спасяването на жители, след като горски пожар край Атина през 2018 г. отне живота на над 100 души. Хиляди бяха евакуирани в последната седмица. В началото на месеца загина доброволец в противопожарния екип край столицата.

Мицотакис заяви, че евентуални пропуски в противопожарната борба ще бъдат разследвани. Гневни гърци разкритикуваха отговора на властите на опустошението. “Климатичната криза чука на вратата на цялата планета”, заяви днес Мицотакис.

Гърция преминава през най-тежката си гореща вълна от три десетилетия. Страната и регионът – както и Италия на запад – са обхванати от пламъци в момент, когато авторитетен екип на ООН представи доклад с очакване явления като изключително горещите вълни, някога засягали света веднъж на половин век, да се случват на всеки десет години.

Над 20 държави от Европа и Близкия изток изпратиха помощ на Гърция. Арестувани са няколко души за умишлен палеж.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.