Мирослав ГРЪНЧАРОВ: Община Разград – зелена и модерна среда за живот

ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА ПОД ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ, НОВА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ, ПО-ЧИСТ И ПО-ЗЕЛЕН ГРАД

За въздуха и водата

Проблемът с околната среда придоби първостепенна важност в Разград, заради периодичните замърсявания на въздуха. Неустановен източник излива в река Бели Лом  води, които отделят миризми и влошават качеството на въздуха в общинския център.

Години наред институциите не могат да дадат отговор кой е виновен за замърсяването. Екологичната среда стана причина за серия от протести на гражданите. Общината осигури мобилни станции за измерване качеството на въздуха, но те не дадават отговор на въпроса, откъде идва замърсяването.

Аз съм реалист и предпочитам прагматичните рещения. Давам си сметка, че с протестите хората показват червен картон на тези, които години наред си затваряха  очите и най-вече носовете за миризмите във въздуха. Но с демонстрации,  флаери и постове във фейсбук проблемът не може да се реши.

В координация с правителството на ПП-ДБ в Разград дойде министърът на околната среда и водите и двама негови заместници. Бяха предприети комплексни мерки, които намалиха задушливите  миризми.

Но трайното и дългосрочно решение на проблема е свързано с изграждане на модерна пречиствателна станция и модернизация на ВиК мрежата. А докато  този проект бъде изпълнен, ще следим  чистотата на водата в река Бели Лом. Денонощно видеонаблюдение, инсталирано край участъците, където промишлените предприятия заустват отпадните си води в реката ще показва, какво се излива в нея. Така ще хванем замърсителите на момента, а не когато „жълтата вода“, „червената вода“ или която и да е друга „цветна вода“ влязат в коритото и започнат да  разнасят миризми.

Улици, тротоари и паркиране

Общинската пътна мрежа в община Разград е с обща дължина 88,2 км., като в нея влизат 2 отсечки от 7,3 км местни пътища. 70 км от пътната мрежа е асфалтирана. Средствата, които общината досега е отделяла за ремонти, не са малко, но изпълнението на строителните дейности не е с високо качество и оценката на гражданите за състоянието на пътищата и улиците е ниска.

Заедно с моя  екип ще направим пълно обследване на уличната мрежа в цялата община. Резултатите от анализа ще се предоставят на обществения съвет, ангажиран с градската инфраструктура, за да се изработи ред и график за ремонт на училиците в рамките на  целия управленски мандат. Обществения съвет ще вземе решение след като обсъди с гражданите  в селата и кварталите кои улици най-спешно трябва да се ремонтират.

Нов паркинг до недостроената сграда на МВР ще осигури места за паркиране на 200 леки автомобила.

 Паркове и зелени площи

Зелените площи и паркове встрани от центъра са зле поддържани. В моя мандат ще се полагат системни грижи за зелените площи и зоните за отдих в града и селата.

Планираме да възстановим младежките паркове  в жк „Орел“ и в квартал „Абритус“. Ще се използват всички възможности за финансиране облагородяването на градската среда с европейски средства по програми на ЕС.Общината ще прилага постоянни стимули за фирми и граждани, които отделят време и средства за облагородяване на градската среда.

Мирослав ГРЪНЧАРОВ – кандидат на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“  за кмет на Разград

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Hits: 33

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.