Министър Рашков заповядал за пътните полицаи вече да не се крият

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил на служителите на пътна полиция да не се крият, докато изпълняват задълженията си по контрол на скоростта и спазване на Закона за движение по пътищата. Това отговаря той на въпрос от депутата от “Демократична България” Мартин Димитров.

Разпореждането е още от 18 юни тази година, но видимо не се спазва. Иначе Рашков нарежда както полицаите, така и техните служебни автомобили да се виждат.

Друго изискване е контрол на скоростта да се извършва на места, характеризиращи се с концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия. Министърът на вътрешните работи иска още да не се извършват “безцелни” проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи. Рашков иска още нарушителите, които създават предпоставки за възникване на инциденти “да бъдат изваждани от транспортните потоци”.

Рашков уверява, че е създадена и организация за контрол на спазването на указанията. Заповедта идва на фона на увеличаване на броя на тежките катастрофи, загиналите и ранените. От началото на годината при станалите 4072 тежки пътни инциденти има 333 жертви и 5071 пострадали.

Година по-рано за същия период катастрофите са били 3899, загиналите 289, а ранените 4874. Сравнението обаче не е съвсем коректно, заради ограниченията в предвижването при първата вълна от коронавируса. В сравнение с 2019 година до 9 септември жертвите са с 56 по-малко, а ранените са намалели с 633.

Така или иначе България остава далеч от поставените в стратегиите за пътна безопасност цели. Така например според “Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г.” намаляването на жертвите на катастрофи е трябвало да е с 50%, но е едва с 20 на сто. От тази година действа нова стратегия, с хоризонт 2030 година. Мартин Димитров пита и какви са възможностите за подаване на сигнали за водачи, които шофират рисково и нарушават закона. Отговорът е, че такива “могат да се подават както лично, така и чрез упълномощен представител в деловодствата на структурите на МВР или в Приемната на МВР, както и по електронен път, по поща, чрез Единен европейски номер за спешни повиквания 112 или на открита телефонна линия: 02 982 2222.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.