Махат фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни

Демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни. Това съобщи пред БНТ Трайчо Трайков, кмет на район “Средец” в София.

“Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място”, обясни Трайков.

Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече.

Какво ще има на мястото на паметника е също отворен въпрос, подчерта кметът на район “Средец”. “Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще”, обясни Трайчо Трайков. “Част от идеите, които съществуват, включват запазването на фундаментите на паметника, ако се реши там да има друг паметник. Ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк например, няма да са необходими”, каза Трайков.

Паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Това съобщиха от Областната администрация на София през вчерашния ден, когато беше поставена нова втора обезопасителна ограда около монумента. Експертното становище показва неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и “бронзова болест” (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани, посочват от областната управа.

В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

Dnes.bg

Hits: 59

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.