Маските на закрито може и да останат

Част от ковид ограниченията ще се запазят и след отмяната на извънредната епидемична обстановка на 1 април, прогнозираха експерти след като вчера правителството съобщи, че се премахва задължителното носене на маски на закрито, спазването на дистанция и ограниченията за достъп до определени обекти.

Коалиционното управление предлага промени в сектор “здравеопазване” в няколко закона, основно в Закона за здравето, които да дадат възможност някои от мерките да останат. Сред тях е и носенето на маска на закрито, подчерта днес в интервю за Би Ти Ви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев от “Продължаваме промяната”. “И след 1 април ще трябва да продължим да носим маски на закрито и в градския транспорт”, каза той.

Ангел Кунчев: Нещата не са приключили

Според държавния главен здравен инспектор Ангел Кунчев вероятно ще остане да действа и изискването за зелен сертификат за хората, пристигащи в България от страни с висока заболеваемост. Неговото предложение е сертификатът да се отмени за пътуващите в рамките на ЕС, но да остане за трети страни.

“Не може в страна близка до нас, например Германия, да има 300 хиляди нови случая дневно, а ние да казваме, че нещата са приключили. Не, не са приключили”, каза Кунчев. Добави, че и да има шеста вълна на коронавируса, тя няма да е толкова мощна, колкото предишната и постепенно SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) ще стане един от многото респираторни вируси – не толкова страшен, не толкова ангажиращ вниманието, но няма да изчезне.

Учениците се връщат в клас

Учениците се връщат в клас, а Министерството на образованието очаква след пролетната ваканция да започне на нормален учебен процес без пандемия. Това коментира пред БНТ министър Николай Денков.

Изключение са тези ученици, които подадат молба за индивидуално обучение.

Денков направи уговорката, че все пак е възможно въвеждане на някои ограничения, ако така преценят експертите на Министерството на здравеопазването. “Очакваме Министерството на здравеопазването да си довърши разговора с експертите и ако те въведат някакви мерки, това ще стане през ваканцията”, каза той.

По думите на министъра не се налага промяна в графиците на учебния процес В последните две седмици на юни се предвижда да има допълнителни занимания с децата, както беше и миналата година.

Dnevnik.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.