Малките от днес са на училище, след 18 януари ще се решава дали големите ще се върнат в класните стаи по-рано

Яслите и детските градини са отворени от днес, в училище се връщат и учениците от началния курс – от 1 до 4 клас. За улеснение на децата в детските градини няма да се изисква медицинско от личния лекар, а само декларация за информирано съгласие от родителите, че децата са здрави.

По време на учебните часове учителите ще носят лични предпазни маски или шлемове, като по решение на педагогическия съвет на училището или по решение на преподаващия може да се изисква и от децата за всеки отделен час. Изключения се допускат за ученици, на които по здравословни причини е препоръчано да не носят лични предпазни средства за лице.

За евентуално завръщане на по-големите ученици в училище ще може да се говори след 18 януари. Това се разбра от интервю на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова пред Би Ти Ви. В последния ден на 2020 г. здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед учениците от 5 до 12 клас да продължат онлайн обучението си до края на януари.

Михайлова обясни, че са взети всички необходими мерки, за да не се подлагат на риск учителите. По думите ѝ предстои ваксинацията на учителите, като тя ще започне след приключването ѝ при лекарите.

Образователният министър Красимир Вълчев вече съобщи, че системата има готовност във всеки един момент да премине отново изцяло на дистанционно обучение и да затвори градини и ясли, ако разпространението на COVID-19 се засили.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.