Максималните температури през май ще достигат 33°

Максималните температури през май ще са между 28 и 33°, а най-ниските се очаква да бъдат между 3 и 8°, сочи прогнозата за месеца на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирана от агенция “Фокус”. Очаква се средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19°. По Черноморието и във високите полета тя е 15-16°, а в планините от 2-5° по високите части над 2000 метра и между 12-14° в по-ниските.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за страната е между 50 и 70 мм.

 

Началото на месеца ще е по-хладно

През първите дни от месеца температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и следобед купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

 

В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми.

 

На 17 и 18 май може да има градушки

В края на първото и началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури. През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните.

Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Към 17-18 май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт, по които на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

 

През третото десетдневие температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. Следобед и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

От НИМХ посочват, че в началото на месеца слънцето изгрява в 6.22 ч. и залязва в 20.26 ч, като продължителността на деня е 14.40 часа, а в края му тя ще достигне 15.30 часа. Пълнолуние ще има на 7 май.

 

За май накратко

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително, обобщават от НИМХ. Слънцето огрява България 230-260 часа, а в планините между 160 и 200 часа.

В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки.

Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани, сочат наблюденията на синоптиците.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.