Макрон обяви “ядрен ренесанс” във Франция и поиска 14 нови реактора

Френският президент Еманюел Макрон обяви възраждането на ядрената енергекита на страната за приоритет в прехода от изкопаеми горива към чисти източници и поиска в страната да се изградят до 14 реактора.

В реч в завод за турбини в Източна Франция Макрон представи визията си за енергетиката два месеца преди президентските избори, които може да се окажат силно оспорвани. На практика изпълнението на тази идея зависи от това дали ще бъде преизбран.

По думите му въпреки колебанието дали да продължи развитието на сектора след аварията в АЕЦ “Фукушима” от 2011 г., е нужно да се заложи “смело” на технологията редом с възобновяемата енергия, предаде “Франс прес”.

 

Какво точно предлага Макрон

Зад обявеното от Макрон число стои план за поръчка на шест реактора EPR2 ново поколение от държавно контролирания гигант EDF. Освен това трябва започнат проучвания дали е необходимо да се добавят още 8. Президентът също така иска удължаване на живота на всички действащи френски реактори. Ще бъдат осигурени 1 млрд. евро за разработка на иновативни нови малки реактори.

 

Разделения

“Ще трябва да произвеждаме много повече електричество” от сегашните обеми, заяви той. Тезата му е, че все още не може да се разчита на възобновяемите източници в степен, която би им позволила да заменят изкопаемите горива, а ядрената енергия може да помогне на развитите икономики в прехода.

Френската икономика разчита силно на ядрената енергия от 70-те години на миналия век, но забавяния и набъбнали разходи за производството на реактори, заедно с въпроси за безопасността и съдбата на радиоактивните отпадъци, бяха (и още са) причина за дебата дали тази посока трябва да се запази. В случая с новото поколение реактори на EDF производството поскъпна 4 пъти над първоначалния бюджет от 3.3 млрд. евро, а зареждането с гориво се бави 11 години.

В Германия въпросът бе решен след “Фукушима” с края на sдрената енергетика през текущата година. Подходът към ядрените проекти в ЕС и в момента е обект на дискусия.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.