Лидерите на ЕС обмислят план “Маршал” за Европа

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят в четвъртък пакет от стимули, подобен на план “Маршал”, срещу последиците от коронавируса върху икономиките в блока, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от “Политико”.

Пред белгийската телевизия LN24 Мишел каза, че по-рано тази седмица е обсъдил “начина, по който ще създадем стратегия за стимули, подобна на план “Маршал”, с посланиците от 27-те страни – членки на блока, преди видеоконференция с държавните и правителствени ръководители.

“И когато казвам подобна на план “Маршал”, го казвам със силна амбиция”, допълни той. По думите му последиците от икономическия шок за бизнеса значат, че “трябва да сме много активни много скоро”.

Мишел описа инициативата като “вътрешноевропейски план, който трябва да мобилизира капитал от ЕС в рамките на европейския бюджет, който трябва да мобилизира национални фондове и който трябва освен това да мобилизира частния сектор” и добави: “Ще трябва да използваме всички инструменти.”

Очаква се днес лидерите да призоват Европейската комисия да представи нов план за икономическо възстановяване.

В чернова на изявление, подготвена преди разговорите на лидерите и видяна от “Политико”, пише, че блокът ще се нуждае от “стратегия за изход, всеобхватен план за възстановяване и безпрецедентни инвестиции” за кризата с коронавируса и ще “покани комисията да започне да работи по предложение за пътна карта за възстановяване, придружена от план за действие”.

Мишел подчерта: “Не трябва да очакваме спринт, тази криза ще има последици в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.”

Преди вирусът да удари Европа, председателят на Европейския съвет беше фокусиран върху постигането на сделка в преговорите за бюджета на блока за 2021 – 2027 г.

“Вярвам, че кризата, през която преминаваме сега, ще окаже влияние” върху преговорите за бюджета на ЕС, посочи Мишел, добавяйки, че бюджетът трябва да извлече поуки от кризата.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.