Кубрат празнува подобаващо 24 май

Празникът на град Кубрат и Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура започна с издигането на националния флаг и знамето на града.

Кубрат отбелязва 72 години от обявяването си за град, а читалището в общинския център – 130 години от създаването си. Това съобщават от Общинската информационна служба.

Церемонията се проведе на площад “Възраждане”, а на нея присъстваха кметът на Общината Алкин Неби, областният управител на Разград Иван Борисов, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и общински съветници, ръководители на отдели към администрацията, местни общественици и много граждани. Слово по повод двойният празник произнесе кубратският градоначалник.

“Днешният ден е най-яркото доказателство за стремежа на българите за усъвършенстване. Да си пожелаем, да бъдем здрави и обединени в каузата за светло бъдеще и единение! Нека помним историята, поминъка и традициите си! Да ги предаваме на бъдещите поколения, с достойнство и гордост!“, каза в обръщението си към жителите и гостите на града кметът Алкин Неби.

След словото по традиция бяха удостоени зрелостниците на годината. Отличия бяха връчени от кмета и неговия екип. Удостоените с награда „Зрелостник на годината“ бяха възпитаниците на СУ “Христо Ботев” в Кубрат – Онур Солак, Ния Иванова и Траяна Димитрова. На церемонията бяха отличени и още седем ученици с отличен успех – 5 от училище “Христо Ботев” и 2 от Професионалната гимназия в града.

След церемонията бе дадено началото на празничния концерт. Той започна с изпълнението на песента “Върви, народе възродени” от Анита Димитрова. На сцената прозвучаха народни и естрадни песни от Доника Емилова, Габриела Иванова, Марина Маринова, Александра Овчарова, Венислава Георгиева, Туана Незирова, Росиана Няголова, Аксевер Дурхан и Йорданка Георгиева. В навечерието на празника читалището в Кубрат получи изключителен подарък от Росиана Няголова, която е една от възпитаничките на музикалната школа към читалището, с ръководител Гинка Денчева. Талантливата певица от Кубрат спечели златен медал от XXI старопланински събор “Балканфолк 2021” във Велико Търново.

На сцената в родния град на Лили Иванова Детският танцов състав към читалището, с ръководител Гинка Панчева, тропна “Варненски танц” , а шопско хоро на площада изпълниха от Формация “Валенс” с ръководител Валентина Петрова. Читалищният фолклорен състав представи танцът “Лазарки”, а за финал малки и големи извиха кръшно хоро пред новата сцена в Кубрат. За доброто настроение на всички се погрижи оркестър “Славяни” с ръководител Румен Стоянов.

След концертната програма в Ритуалната зала се проведе и церемония, на която бяха отличени 47 преподаватели и директори на училища и детски градини. Срещата с кмета приключи с празничен коктейл, приготвен от ученици на Професионалната гимназия в Кубрат.

Празничните прояви в града завършиха  концерт на певицата Дара.

/e-Razgrad/

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.