Кристалина Георгиева все още е сред обсъжданите имена за ръководител на МВФ

ЕС иска европеец да замени Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ), запазвайки традицията Европа да държи поста, каза високопоставен служител от съюза, цитиран от “Ройтерс”.

МВФ ще трябва да намери приемник на Лагард, след като миналата седмица лидерите на ЕС я номинираха за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), където би трябвало да започне да работи през ноември.

Имената, споменавани от служители, са тези на холандеца и бивш председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, на бившия финландски премиер Александър Стуб и на главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Въпросът бе обсъден от финансовите министри на еврозоната на среща в понеделник, каза по време на пресконференция ръководителят на Еврогрупата Марио Сентену. Не е взето решение, защото МВФ още не е отворил процедурата за избор на нов управляващ директор.

“За Испания и, мисля и за всички страни от ЕС, приоритетът е генералният директор да продължи да бъде европеец”, каза испанският финансов министър Надя Калвиньо в понеделник.

Френският й колега Брюно Льо Мер призова ЕС да намери общ кандидат възможно най-скоро.

Ръководителят на базирания във Вашингтон МВФ винаги е бил европеец, макар в миналото големи и нововъзникващи икономики да са оспорвали тази практика. САЩ обикновено не предлагат кандидат, защото според неформална сделка с европейските партньори получават ръководството на Световната банка.

Източник от ЕС каза, че някои държави членки искат кандидат от страна от блока, което би изключило евентуални британски кандидати, защото Обединеното кралство трябва да напусне ЕС в края на октомври. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни се споменаваше в медийни публикации като един от възможните европейски кандидати. Макар да е роден и израснал в Канада, той има британски и ирландски паспорт освен канадското си гражданство.

Попитан за възможността за Дейселблум, холандският финансов министър Вопке Хоекстра каза: “Холандия има някои отлични кандидати”. Според източник Дейселблум е единственият холандец в надпреварата.

По думите на двама служители Георгиева също е била обсъждана от министри. Миналата седмица тя бе обсъждана за друг висш пост в ЕС, но не събра достатъчно подкрепа.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.