Кризисният щаб разреши дистанционно обучение в училищата

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ ОСТАВАТ В СИЛА

На своето онлайн заседание Областният кризисен щаб за борба с коронавируса разреши на дистанционно обучение училищата в региона, подали заявления до края на днешния работен ден. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Списъкът с училищата ще бъде предоставен на областния управител и председател на Областния кризисен щаб Гюнай Хюсмен от началника на Регионалното управление на образованието.
Решението е в правомощията на щаба и е взето за случаите, в които искането е отправено с днешна дата и трябва да влезе в сила от 12.11.2020 г, тъй като Министерството на образованието няма да има технологично време да реагира. Щабът потвърди решението от предишното си заседание действието на противоепидемичните мерки да продължи до края на ноември.
Директорът на РЗИ д-р Ася Генева изнесе данни за актуалната епидемична ситуация в областта.
Според тези данни 55 нови, доказани случаи на COVID 19 са регистрирани в областта на 10.11.2020 г. От тях 25 са в Разград. В Исперих са 6, в Кубрат и Ясеновец по 3, в Звънарци, Лозница и Цар Калоян по 2. По 1 случай е установен в Пороище, Раковски, Езерче, Лъвино, Малък Поровец, Севар, Гецово, Дянково, Мортагоново, Радинград, Богданци и Голям извор.
Активните случаи в областта са 770. От тях на домашно лечение са 611, хоспитализираните са 159, а поставените под карантина – 668. Общият брой на заболелите е 1030.
За периода 02.11.2020 – 11.11.2020 г. под карантина са поставени II група в ДГ №4 в Разград, I и IV група в ДГ №14, също в Разград. Карантинирани са още – ОУ „В. Левски“ в Разград – I, II и IV клас, ОУ „Хр. Ботев“ в Разград – IV клас, както и ЦНСТ за деца и младежи с увреждания.
От активния медицински персонал за същия период 02.11.2020 – 11.11.2020 г. доказаните с положителен PCR тест случаи са на 8 лекари, 11 медицински сестри, 5 санитари и 1 лаборант. Починалите са 12, от тях 1 е лекар.
От началото на епидемията са починали 55 човека, а 205 са излекувани.
Директорът на РЗОК-Разград д-р Камелия Станева информира, че са сключени следните договори за легла за болни от COVID – 19: с болницата в Разград за 107, плюс за 10 за тежки случаи, нуждаещи се от механична вентилация. В Исперих договорът е за 40 легла, а в Кубрат – за 11.
На заседанието бе обявено важно решение на Областния кризисен щаб в Русе. Според него в лечебните заведения в крайдунавския град няма места и не могат да приемат болни от съседните области Разград, Силистра, Търговище и Велико Търново.

До момента искания за дистанционно обучение са постъпили от 13училища в Разград, Кубрат и Лозница. В областния център това са ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, ПГХТБ „Мария Кюри“, ПГИ „Робер Шуман“, СУ “Христо Ботев” – за учениците от 5 до 7 клас, ОУ „Никола Икономов“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ – с Осенец;  в Кубрат е СОУ „Христо Ботев“, а от община Лозница основните училища в Трапище, Гороцвет, Сейдол и Веселина, както и СОУ „Христо Ботев“ в Лозница. Искането е дистанционното обучение да е до края на идната седмица.

Ето другите решения на Областния кризисен щаб  от днешното заседание:

  1.  Всяко училище на територията на областта да организира учебния си процес съгласно актуалната епидемична обстановка в съответното учебно заведение и съобразно инструкциите на МОН и Министерството на здравеопазването;
  2. Лабораториите, намиращи се на територията на областта, да спазват стриктно предписанията на Министерството на здравеопазването. При установяване на положителни PCR тестове да бъдат въвеждани коректно данните на заразените лица в съответните документи и задължително да се вписват телефонните им номера.
    /e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.