Кметът: Захващаме се с кръстовищата, уличното осветление и възстановяването на културния календар на Разград

„Ще бъде трудно на фона на това, което заварихме в общинската хазна, но ще се справим – имаме опит. Първо ще приемем балансиран бюджет за 2020 година, а паралелно с това ще се захванем с още три неотложни неща: кръстовищата, уличното осветление и възстановяването на фестивалите в Разград“. Това съобщи днес кметът Денчо Бояджиев по време на годишната си среща с журналисти.

Кръстовищата от двете страни на бензиностанция „ОМВ“ – това пред „Билла“, и това пред „Сити център“, ще бъдат преобразени в кръгови. „Излишно е да обяснявам какви „тапи“се образуват там в пиковите часове, когато хората отиват и се връщат от работа.Има начин кръстовищата да стана кръгови и евтино, и бързо. Те ще са готови още през 2020 г., обеща кметът.

На въпрос ще светне ли злополучният светофар до автогарата, отговорът бе кратък – „Не!“. На мястото на незаконното съоръжение също ще се изгради кръгово кръстовище – през 2021 година.

Вторият приоритет за нормализиране живота в Разград ще е подмяната на уличното осветление, каза Денчо Бояджиев. За него ще се търси финансиране по оперативните програми на ЕС и чрез дарения. Второто вече е факт – с помощта на дарители ще бъдат подменени между 500 и 600 лампи по улиците в централната градска част и подходите към кварталите. Паралелно ще се  подменя и осветлението по селата. „Ще търсим баланс между града и населените места в общината, макар че за това ще трябва повече време“, обясни кметът.

Веднага след празниците общинската администрация ще се заеме и с възстановяването на културния календар на града.

Капанският събор ще се върне в Гецово, но ще бъде вероятно два дни, ще се привлекат и участници от цялата страна, за да стане още по-пъстър фолклорният празник.

Това важи и за Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти. Много от елементите и инициативите в него са остарели и поизхабени и ще се търси разнообразяване, е мнението на местната управа.

„А историческият фестивал „Абритус – мистика и реалност“ направо трябва да бъде създаден отново, защото по непонятни причини просто е заличен“, не скри огорчението си Денчо Бояджиев. Ще бъде събрана отново местната група за възстановки, ще бъдат поканени за съдействие отново побратимите от Сомбатхей, където се провежда много голям исторически фестивал и техни представители са гостували тук, припомни градоначалникът.

„Ще бъде поправен и един пропуск на администрацията – разгласата на тези фестивали у нас и по света. При това – навреме! Ще имаме медийни партньори – целта е хората от други краища на страната и други държави да идват на нашите фестивали. Разград заслужава и ще го върнем на туристическата карта“, заяви Денчо Бояджиев.

На срещата днес присъстваха още председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кметовете Мирослав Грънчаров и Добрин Добрев.

Стоян Ненчев подчерта добрия синхрон между работата на общинската администрация и Общинския съвет и обеща всички разумни предложения да бъдат обсъждани. „В ОбС има добра чуваемост, а това може да е гаранция за решения, които да позволяват на местното самоуправление да работи за доброто на всички в общината“, каза Ненчев.

„Част съм от екип, в който ръка си подадоха младостта и ентусиазмът, мъдростта и опитът. Работим качествено, бързо, енергично, правилно. Ще свършим нужното по-бързо от очакваното“, декларира Мирослав Грънчаров.

„Влизаме в новата 2020 г. с ентусиазъм и надежда. Няма да е лесно, но ще се опитаме да предложим на разградчани няколко добри проекта, за да стане животът тук по-добър, по-цветен“, заяви Добри Добрев.

По време на наздравицата журналистите и кметският екип си пожелаха взаимно успехи през Новата година. А Денчо Бояджиев обеща от свое и от името на колегите си в администрацията гласност за случващото се в Общината.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.