Един милион за улични ремонти по селата в община Разград

Кметът Добрин Добрев представи на публично обсъждане годишния отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Разград за 2023 година.

Като организатор на събитието mредседателят на Общинския съвет Галина Георгиева откри дискусията като характеризира отминалата година като добра от гледна точка на разходваните от общината средства.

Добрин Добрев започна представянето на отчета с похвала към общинските служители от направление „Финанси”, които вече успешно са го защитили, получил е заверка от одитиращите органи и предстои да се внесе на юлската сесия за гласуване от Общинския съвет.

Кметът припомни, че първоначалният обем на Бюджет 2023 г. бе в размер на 90 841 х.лв. В резултат на извършени корекции през годината, актуализираният план към 31.12.2023 г. е в размер на 104 240 х. лв., в т.ч. държавни дейности – 58 876 х.лв. и местни дейности и дофинансиране на държавните дейности – 45 364 х.лв.

Изпълнението на приходната част на бюджета е в размер на 101 229 х.лв. при уточнен план 104 240 х.лв. Процентът на изпълнение е 97,1%.

Общият обем на разходната част на бюджета по отчет е в размер на 88 784 х.лв. при уточнен план 104 240 х.лв. или изпълнението е 85,2% от плана. Повече данни от отчета могат да се видят на интернет страницата на Община Разград в секция „Финансови дейности”.

Кметът Добрин Добрев съобщи, че капиталовите разходи към 31.12.2023 г. възлизат на 17 726 х.лв., в т.ч. финансирани с целеви субсидии и трансфери – 1 797 х.лв., с  преходен остатък от 2022 г. – 3 497 х.лв., със собствени средства –  629 х.лв., с други източници на финансиране – 3 909 х.лв. и със средства от Европейския съюз и съответното съфинансиране – 7 894 х.лв. Той припомни и някои от важните за общността обекти, за които бяха извършени основен или текущ ремонт, или бе изградена инфраструктура през 2023 г.

Отчетът е публикуван на интернет страницата на Община Разград www.razgrad.bg,  в секция „Финансови дейности“.

Въпроси и становища след представянето на годишния отчет имаха кметовете на Благоево Белчо Белчев и на Киченица Юзджан Рамаданов. Белчо Белчев изрази мнение, че значително по-малка част от капиталовите средства в бюджета се отделят за селата в общината. Добрин Добрев обясни, че голяма част от инвестираните в селата средства се определят като текущи ремонти, а не като капиталови разходи, като припомни, че през миналата година за ремонт на инфраструктура в селата бяха отделени 700 000 лева, закупени бяха техника и нови съдове в сферата на чистотата. Кметът допълни, че през настоящата година капиталовата субсидия са отделени 1 000 000 лева за улични ремонти в селата. Припомни и защитените за тази година средства за обекти, за които през предходните години са подготвяни инвестиционни проекти – 50 милиона по Инвестиционната програма за общините, 20 милиона по Плана за възстановяване и устойчивост. Съобщи още, че и в Концепцията за интегрирано териториално развитие са заложени средства за ремонти на междуселски пътища. Кметът увери, че доколкото позволяват възможностите в настоящия мандат ще се заделят собствени средства за селата, а за обектите в общинския център ще се търсят външни източници на финансиране. В отговор на коментар на кмета на Благоево, че има села, които са асфалтирани на 100%, а други имат по-голяма необходимост от подобна инвестиция, Добрин Добрев заяви, че ще се търси консенсус с кметовете и ще се отстоява позиция пред общинските съветници при определяне на населените места, в които да се влагат повече средства за улични ремонти. Кметът на Киченица Юзджан Рамаданов заяви, че в селото има само една неасфалтирана улица и тя е новосъздадена, затова би преотстъпил предвидени за тази цел средства към подобряване на инфраструктура в други населени места.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.