Кметът Добрин Добрев представи екипа си и отчете първите 100 дни от мандата

Кметът на община Разград Добрин Добрев представи екипа си и отчете първите 100 дни от мандат 2023-2027 г.

Зам.-кмет по бюджет и финанси е Полина Иванова, зам.-кмет с ресор строителство и устройство на територията е Хабибе Расим, зам.-кмет с ресор общинска собственост и стопански политики е Зорница Евгениева, а зам.-кмет по хуманитарните дейности – Елка Неделчева.

„Това e екипът, с който поемаме предизвикателството пред нашите съграждани да се справим със задачите, които сме си поставили в Програмата за управление на Община Разград за мандат 2023-2027 г., която е публикувана на сайта на Община Разград и е документ със сериозни ангажименти. Отворени сме към граждани, институции, организации, да работим така, че да направим Разград по-добро място за живеене“, заяви кметът Добрин Добрев.

Отчета на 100-те дни от управлението си, които се навършиха към края на февруари, той започна със състоянието на бюджетна и завърши с добра новина за одобрен днес проект. Ето пълният текст:

„Предизвикателствата  при започване на мандата бяха много. Основна цел беше запазване на финансова стабилност на общината в края на 2023г. 2023 г. приключи със 100 % изпълнение на планираните за годината приходи от местни данъци и такси.

Бюджетът за 2024 г. в размер на рекордните за Община Разград 109 500 339 лв.“, обяви кметът.

Увеличен е финансовият ресурс за  2024 г. за помощи за лечение и стипендии за даровити деца. С 11 000 лева е  увеличена и субсидията за спортните клубове, като съответно за 2024г. е в размер на 175 000 лева

По Инвестиционна програма за общински проекти за Община Разград са одобрени допълнителни средства в размер на 43 389 684 лв. за седем проекта, най-голям от които ремонт и доизграждане коритото на река Бели Лом в регулацията на града за 31 095 440
лв.

В областта на образованието са реализирани два иновативни проекта. В края на 2023 г. в ДГ „Детелина“ Солна стая, а ДГ „Митко Палаузов“ със Сензорна и Стимулираща зона.

Одобрени са проекти за спортни площадки в 4 училища: ОУ „Отец Паисий“, НПТГ „Ш. Петьофи“, ПГХТБТ „Мария Кюри“ и ОУ „В. Левски“. Одобрен е и проект на Община Разград заремонт на ученическото общежитие.

През първите 100 дни от мандата стартираха 2 проекта в социалната сфера, а на още един бе удължен срокът. Капацитетът на проект „Детска кухня“ е 200 деца от 10-месечна до 3-годишни, но ежемесечно могат да се включат още.

През ноември е удължен срокът на дейностите по проект за топъл обяд, който достига до 400 от 17 населени места в общината.

От общинския бюджет са отпуснати финансови средства за лечение на 8 човека с ниски доходи, като с решение на ОбС през декември е увеличена сумата за еднократна помощ за лечение от 500 на 700 лева. Въведена бе и възможност за отпускане на помощ при извънредно възникнали здравословни проблеми, свързани с рядко заболяване в размер на 3000 лева. Подпомогнати са 4 двойки с репродуктивни проблеми, отпуснатата сума е 8144 лева. Предстои на сесията през март да бъде внесена докладна, с която максималната сума за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми да се увеличи от 2500 на 3000 лева.

От началото на мандата в сферата на културата е работено  по заложените в наситения културен календар събития. Най-наситена бе културната програма през месец декември  с коледните и новогодишни празници.

Наситена бе програмата и в седмицата преди Деня на Разград, като в програмата имаше събития за всеки – от детско парти за рождениците до празнични прояви за средното поколение и за възрастните ни съграждани.

В началото на годината с министъра на културата Кръстю Кръстев е поставен основния проблемът с отношенията между ръководството на ТМФЦ и Разградската филхармония с надеждата Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ да бъде съхранена.

В сферата на опазването на околната среда е изготвена Общинска програма за опазване на околната среда за периода 2024 -2030 г. Изградена е трета клетка на Регионално депо за неопасни отпадъци Разград.

Почистени са селски сметища в селата Стражец, Благоево, Балкански, Осенец, Дряновец, Гецово, Раковски и Киченица. Дейността продължава с останалите населени места.

Добрата новина от днес е одобряването на проекта „Техническа помощ за инвестиции в зоологическа градина в Разград“. Очаква се сключване на договор. По този проект ще разработена цялостна стратегия за развитието на зоопарка, включително и изместването му с по-големи пространства, както за обитателите, така и за посетителите:  над Пантеона на изток към МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Ще се търси и възможност за спасителен център към зоопарка.“.

/e-Razgrad/

Hits: 45

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.