Кметът Добрин Добрев: Очакваме с интерес разпределението на бюджета на Министерство на културата и ще се възползваме от предлаганото финансиране

КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ В РАЗГРАД СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ КАДЪРНИ И СЪРЦАТИ ХОРА, КАЗА СЛЕД СРЕЩИТЕ СИ В СТОЛИЦАТА НА ЛУДОГОРИЕТО МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ

Министърът на културата Кръстю Кръстев остана впечатлен от срещите си в Разград и изрази убеденост, че културните институти тук се управляват от кадърни и сърцати хора. Срещата му с тях бе част от работното посещение на министъра и екипа му в Разград.

Преди срещата си с културните дейци министърът, заедно с екипа си, разговаря с кмета Добрин Добрев и председателя на Общинския съвет Галина Георгиева. Добрин Добрев представи накратко основните обекти от културната инфраструктура на Разград, както и богатия културен календар, като акцентира на най-новото събитие – читалищния фестивал, който дава възможност за изяви на самодейците от общината. В конструктивен план кметът представи два конкретни проблема, свързани с реализацията на проекти от Инвестиционната програма за общински проекти през 2024 г. и по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции“, по които е необходимо съдействие от културното ведомство.

На срещата с културните дейци министър Кръстю Кръстев сподели, че бюджетът на ведомството е достатъчно добър, но той счита, че трябва да има още средства за българската култура, изрази обаче и мнение, че не знае дали българската култура е подготвена да поеме повече от това. По-късно на брифинг пред местните медии министърът съобщи, че завишението на бюджета е със 154 милиона лева, от които 80 милиона за сценичните изкуства, както и 30 милиона за музеи, библиотеки и други дейности. Министър Кръстев заяви, че скоро ще бъде публикуван точният разчет на бюджета на министерството по дейности. Кметът Добрин Добрев коментира, че очаква с интерес  разпределението на бюджета и възможностите за кандидатстване по програмите, за да може Община Разград и културните институти на територията й да се възползват по най-добрия начин от предлаганото финансиране.

Заплащането на специалистите в областта на културата, което не е конкурентно на образователната сфера, бе основна тема в становищата на представителите на културните институти. Министър Кръстев уточни, че 50% от увеличението на финансирането за сценичните изкуства, например, ще отиде за подобряване на заплащането, но това ще го решават директорите им, „министърът не определя заплатите“, каза Кръстев.

Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова сподели необходимостта от по-голяма сграда за културната институция с трезор и експозиционна площ, тъй като в момента музеят може да изложи около 10% от фонда си. От Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ заявиха, че имат нужда от средства за поддръжка на сградата, споделиха и за проблеми с усложнено отчитане на проекти, финансирани от структури на министерството. Не сподели проблеми, а само благодарности, директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров. Те бяха към Община Разград за реализацията на проекта за ремонт на културната институция. Той покани всички присъстващи на водосвета за откриването на библиотеката в понеделник.

И кметът Добрин Добрев, и всички участници в срещата поканиха министъра и на следваща визита, при която да има възможност да разгледа и самите културни институти.

Кръстю Кръстев бе само в сградата на Общинския културен център, където се запозна с проблема в Театрално-музикалния и филхармоничен център, свързан с дейността на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Кметът Добрин Добрев благодари на министъра и за това, че след оглед и установяване на уникалността на даденостите пое ангажимент да се потърсят възможности за ремонт на сцената на ОКЦ и оборудване със съвременна техника, което да гарантира използването на капацитета на сградата в пълен обем.

/e-Razgrad/

Hits: 292

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.