Китай изненада с много повече жертви и заразени

Китай изненадващо обяви много повече заразени и починали от коронавируса COVID-2019, а специалисти предупредиха, че епидемията може тепърва да се влоши.

Обяснението на Пекин е, че е въвел тестове с компютърен томограф и те са показали съвсем различни резултати.
В провинция Хубей, епицентър на заразата, в сряда са починали 242 и са били регистрирани нови почти 15 000 случая. Това е драстична промяна спрямо предишния ден, когато случаите бяха 2015 заразени – най-малко от две седмици насам, и дадоха основание на местните здравни власти да прогнозират, че кризата може да приключи към април. На 12 февруари обаче бе поставен и нов мрачен рекорд, след като в понеделник бе регистриран предишният – 103 жертви. С новите данни починалите в Китай достигнаха 1310 души.
Коронавирусът изглежда е силно заразен, но в едва около 18% от случаите се налагат някакви медицински грижи или дори могат да не се нуждаят от такива, съобщи “Вашингтон пост”. Това означава, че 82% от заразените са с леки симптоми, което е повод за оптимизъм, но и че има хиляди хора, които вероятно остават нерегистрирани и разнасят COVID-2019. Това е и разликата с епидемиите от SARS или MERS, при които болните преминаваха по-тежко заразата и смъртността бе много по-висока. “Прилича на лоша настинка, мисля, че това е един подходящ начин да се мисли за него. Без да подценявам важността на случващото се, това е нещо средно между SARS и обикновена настинка”, казва Матю Фриман, вирусолог от University of Maryland School of Medicine.
С последния скок в броя на регистрираните случаи заразените надхвърлиха 60 300 души, а починалите са 1369, но само 59 от тях са извън провинция Хубей.
С последния скок в броя на регистрираните случаи заразените надхвърлиха 60 300 души, а починалите са 1369, но само 59 от тях са извън провинция Хубей.
Досега в Хубей се използваха ДНК тестове, които отнемаха дни за получаване на резултат и забавяха началото на медицинските мерки за облекчаване състоянието на болните. Сканирането с компютърен томограф разкрива веднага инфекцията в белите дробове и увеличава шансовете на заразените да оцелеят. Но също така новият метод определя и различен брой на жертвите от COVID-2019, той като по-ясно ги отличава сред всички починали.
Китайските власти казват, че скенери засега се използват само в тази провинция.

Пекин уволни днес и двамата ръководители на компартията в района – лидерът на провинцията и на столицата ѝ Ухан. Това са и най-високопоставените партийни шефове, отстранявани досега заради кризата, макар да се чуват критики, че мярката е предприета твърде късно.
Днешната изненада с данните за коронавируса засили и съмнението, че компартията вероятно има други, доста по-сериозни, данни за реалната картина на епидемията.
Извън Китай най-големият брой заразени се намират на круизния кораб Princes Diamond край японското пристанище Йокохама. В четвъртък там бяха регистрирани нови 44 случая, с което общият брой става 219 сред около 3700 души на борда.
Друг кораб – MS Westerdam с 1455 пътници и 802 души екипаж, най-после акостира в Камбоджа, след като Тайланд, Япония, Тайван, остров Гуам и Филипините отказаха да го допуснат до свои пристанища. Причината са опасения, че един от хората на борда вероятно е заразен.
Досега извън континентален Китай има само два смъртни случая – в Хонконг и на Филипините. В Хонконг, където има 50 заразени и почти пълна гранична блокада, беше удължена ваканцията на училищата – от 2 на 16 март, а на служителите, които могат да работят дистанционно, бе позволено да останат по домовете си до 23 февруари. На чуждестранните студенти бе съобщено да не бързат да се връщат.
Световната здравна организация съобщи, че китайски учени тестват кобинация две антивирусни лекарства – ритонавир и лопинавир, които се използват за случаи на HIV, но първите клинични резултати ще са известни след седмици. Скоро ще започнат тестове и с ремдесивир, който успешно се прилага срещу ебола.
Сряда от СЗО предупредиха, че в най-добрия случай ваксина срещу COVID-2019 може да се очака към средата на 2021 г.
Борсите в Азия реагираха негативно на новината за новите случаи от Хубей, които попариха надеждите за скорошен край на епидемията и бързо възстановяване на китайската икономика. Не само че, китайците не могат да се върнат нормално на работа и да се възстанови транспортът в страната, но и започна затварянето и свиването с до 60% на работата на рафинерии.
Авиокомпании, които и без това бяха спрели полети до Китай, удължиха забраната до края на април. Няколко големи спортни събития и международни конференции са отменени или отложени. Поредната “жертва” късно в сряда стана най-големият форум за мобилни комуникации и устройства в Барселона. Mobile World Congress привлича около 100 000 души и носи на града почти половин милиард евро приходи, но организаторите бяха принудени да го спрат броени дни преди началото в края на февруари, защото десетки от големите компании отмениха участието си.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.