Капанският ансамбъл, формации от 7 общини от 3 области и Ивелина Колева на XII Капански събор в Гецово

Капанският ансамбъл, самодейни състави от 7 общини от 3 административни области  и фолклорната изпълнителка Ивелина Колева участват в 12-то издание на Капанския събор в Гецово.

Съборът е с акцент върху фолклора на етнографската група капанци, но от сцената се представят произведения, обичаи и ритуали, типични за други етнопрегиони, се организира от: Община Разград, кметството в Гецово, читалище „Просвета“ в селото и Регионален център „Читалища“.

Капанският събор е на 1 юли, събота, на централния площад в Гецово. Официалното откриване е от 10.00 ч., а след него първи на сцената излизат най-малките участници – Танцов състав „Гецовлийчета“ към „Просвета“ с художествен ръководител Лидия Станчева. На сцената през целия ден с кратка пауза в следобедните часове ще излязат общо 27 състава с общо над 350 човека. Те са от общините: Разград, Кубрат, Лозница и Цар Калоян от Разградска област; Ветово и Сеново, Русенска област; Крушари, Добричка област.

Докато те пеят и танцуват, зрителите ще имат възможност да хапнат на обекти от типа скара-бира, понички, царевица и други. За децата пък ще има няколко атракциона, на които да се забавляват.

В 19.00 ч. започва концертът на Капанския ансамбъл, а в 20.00 ч. на сцената излиза гостуващата фолклоарна изпълнителка Ивелина Колева. Тя има няколко албума, част от песните в тях са нейни авторски. В последния й албум „Невено моме“ от 2022 г. в тя има дует със сестра си – поп фолк изпълнителката Преслава, както и с Николай Славеев, а също и трио с Пепи Христозова и Здравко Мандаджиев.

В деня на Капанския събор се въвежда временна организация на движението по ул. „Иван Вазов“ в Гецово /в участъка от кръстовището с ул. „Патриарх Евтимий“ до кръстовището с ул. „Георги Дамянов“/ за времето от 9.30 ч. до 22.30 ч. В този период движението ще се извършва по ул. „Патриарх Евтимий, ул. „Бели Лом“ и ул. „Георги Дамянов“, а паркирането на пътни превозни средства по време на събора ще се извършва в двора на закритото ОУ „Иван Вазов“, както и от дясната страна по посока на движението на улица „Иван Вазов“.

/e-Razgrad/

Hits: 38

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.