Капанският ансамбъл участва във Вечер с ансамблите на Североизтока

СПЕКТАКЪЛЪТ, ЗАЕДНО С ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СЪСТАВИ „ДОБРУДЖА“ – ДОБРИЧ“ И „МИЗИЯ“ – ТЪРГОВИЩЕ, ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В РАЗГРАД НА 5 ОКТОМВРИ

Вечер на ансамблите от Североизтока ще има на 5 октомври в Разград. Спектакълът, заедно с професионалните фолклорни състави „Добруджа“ – Добрич“ и „Мизия“ – Търговище. Това съобщиха на пресконференция директорът на Капанския ансамбъл Кънчо Върбанов и зам.-директорът по художествено-творческата част Румян Занев.

Концертът ще бъде представен и в трите града: на 1 октомври в летния театър в Добрич, на 5 октомври – от 18.30 часа в Общинския културен центъра в Разград и на 12 октомври – в театъра в Търговище. Тук спектакълът е под егидата на Община Разград.

“Инициативата е наша, но колегите я приеха много топло. Подобно нещо се прави за първи път между трите ансамбъла. Всеки ще представи своя самостоятелна програма от по 40 минути с най-добро то репертоара си. Това няма да е конкурс, а изключително пъстър букет от музика, песен и танц от фолклорната ни съкровищница, представен от страхотни музиканти, певци и танцьори“, каза днес Румян Занев.

Навсякъде последни в концертите ще са домакините. Програмата на Капанския ансамбъл е по хореография на Занев. Танците са три, единият камерен – запазена марка на Капанския ансамбъл. Има оркестрови и изпълнения на солистите в състава, както и произведения за целия ансамбъл.

„Имаме още хубави новини. Детският танцов ансамбъл, който е част от Капанския ансамбъл, вече започна репетиции под ръководството на хореографа Живко Жечев“, обяви Кънчо Върбанов. Пак той ще води подготвителни групи в ОУ „В.Левски“ и ОУ „Н.Икономов“. Вече е разговаряно с директора на училище „Н.Икономов“ Димитър Петров от следващата година там да има хореографска паралелка в първи клас, а в перспектива тя да съществува и в пети клас. На момичета и момчета от такива паралелки ще разчита ансамбълът за непрекъснато попълване на състава с нови изпълнители.

На финала Кънчо Върбанов и Румян Занев споделиха, че очакват един наситен с концерти сезон, в който Капанският ансамбъл ще отбележи своята 55-годишнина.

Следващият уточнен концерт на състава в епидемичната обстановка у нас е на 31 октомври във Велико Търново.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.