И след дискусията за миризмите: Няма кой и как да посочи източника на обгазяването на Разград

ИДНИЯ ПОНЕДЕЛНИК  ПО ИСКАНЕ НА СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ И ДПС ЩЕ ИМА ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ НА ОБС ПО ТЕМАТА * ДОТОГАВА РИОСВ ТРЯБВА ДА Е ГОТОВА С РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОБСЛЕДВАНЕТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ

Няма кой и как в момента и с тези прилагани методи за обследване на въздуха да посочи причинителят на обгазяването на Разград.

Това стана ясно на организираната от Община Разград по инициатива на групата общински съветници от ЗНС заради зачестилите сигнали от граждани среща-дискусия на тема „Качеството на въздуха в Разград. Мерки за подобряването му.“

В залата бяха кметът на Разград Денчо Бояджиев, областният управител Гюнай Хюсмен, управителят на „Биовет“ Теменуга Газдова, началникът на отдел в РИОСВ – Русе Христо Миланов, управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ Стоян Иванов, председателят на УС на “АДМ” /„Амилум-България“/ Светлозар Караджов“, Любомир Власов – председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Лудогорието и Кремена Тиханова от ОД „Земеделие“. Представител на Регионалната здравна инспекция нямаше, те бяха изпратили писмено становище по темата.

Срещу тях – общински съветници от всички политически групи и десетина граждани.

По съвсем обясними причини негативите от дискусията отнесе представителят на екоинспекцията, но тъкмо пък той направи признанието, че РИОСВ няма апаратура за обследване на въздуха, но според него няма кой и как да посочи конкретния извършител на обгазяването в Разград, проблем с вече многогодишна давност. Експертът от РИОСВ бе подкрепен от екскмета на Разград Валентин Василев, койтопризна, че не е могъл по време на мандата си да стигне до конкретен отговор на въпроса кой обгазява Разград и прогнозира, че и настоящата управа няма да го намери – поне с прилаганите и в момента методи за обследване на замърсяването на въздуха –с една мобилна станция, която само регистрира дали има или няма сероводород наоколо и кога точно кога се е случило това.

По време на разговорите се чуха мнения, че едва ли най-доброто място на сега действащата станция е в идеалния център, /зад сградата на Общината или пък в детската градина до Гимназията по икономика/ и че трябва тя наистина да бъде мобилна, за да е прецизна в засичането и търсеното източника на замърсяването.

На срещата стана ясно, че за тази година РИОСВ има данни сама за първото полугодие и то само за периода 17-29 юни, когато са засечени са на два пъти превишение на нормите.

Резултатите от обещаните спешни проверки заради сигналите за нетърпими миризми през малките часове на денонощието през август щели да бъда ясни чак след седмица… Това отключи и емоции, и нелицеприятни реплики, и демонстративно напускане на залата на част от гражданите, дошли за участие в дискусията. А общинския съветник Иво Димитров бе видимо ядосан от факта, че представителят на РИОСВ е дошъл в Разград да пита кой обгазява града, вместо да го посочи в прав текст.

Областният управител припомни стореното от него и администрацията му през 2018 година, когато проблемът бе анализиран и на сесия на ОбС. Тогава за два месеца в Разград се бе появила станция мобилен телефонен оператор.

Кметът Денчо Бояджиев вече договорил своя среща с представител на въпросния оператор преди обяд идния понеделник. „Офертата ще бъде разгледана и от комисиите, и на заседание на Общинския съвет. Ако стане ясно, че апаратурата ще свърши работа, ще бъде наета“, ангажира се градоначалникът. И обеща да търси подкрепа на бизнеса в града, за трайно решаване на проблема. Ако трябва и с купуването на няколко мобилни станции и районирането на Разград. За да бъде локализиран и накрая открит източникът на обгазяването.

 

Междувременно стана ясно, че днес съветниците от групите на ГЕРБ и ДПС са депозирали в деловодството на Общината искане за извънредно заседание на Общинския съвет по темата за миризмите в града. Временният председател на местния парламент Калоян Монев обяви, че сесията ще бъде от 15.00 часа на 24 август в Ученическия стол.

Поиска и получи уверението, че РИОСВ ще бъде готова с данните за нивото на сероводорода при засечките тук през август не миналата, а тази година.

/e-Razgrad/

Hits: 0

2 Replies to “И след дискусията за миризмите: Няма кой и как да посочи източника на обгазяването на Разград”

  1. Двете пречиствателни, “Биовет” градското сметище, канализациите и “Амилум” са добра насока за търсене,. Ако някой желае да направи това! В групата на ответни и те зад масата нямаше такъв според мен!

  2. Вие май се подигравате с целият град и градските кучета да питате ще ви кажат.
    Не сте ли минавали покрай пречиствателната станция по околовръстното малко преди Гецово, не сте ли забелязали че там мирише много често или то там няма проблеми. Сигорнии миризмата идва от някоя гора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.