И Лозница с живо човешко съкровище – „Къносване на булка“

Разград стана областта с най-много живи човешки съкровища, вписани в националната система „Живи човешки съкровища – България”, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Поредното – четвърто признание, е за обичая „Къносване на булка“. Това стана ясно, след като приключи националният етап от процедурата за попълване на системата. „Къносване на булка“ е представен от групов носител –  Фолклорната група за турски песни и Танцовата формация към читалище „Христо Ботев.” – с. Веселина, община Лозница, с художествен ръководител – докторът по хореография Айше Реджеб и хореограф – Алипи Алеков. Разград има повод да се гордее още и с факт – че е единствената област, в която две от живите човешки съкровища са на други етнически общности, освен българската.

Другите одобрени кандидатури на Лудогорието в Националната представителна листа на България на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България” са: 2010 г. – проект „Срещнали се два буенеца – питали са” на читалище „Напредък“ – Юпер, 2016 г. – проект „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци” на италище „Стефан Караджа” в селото / и двете в община Кубрат/ и 2021 г. – проект „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова” на  читалище „Просвета“ – с. Гецово.

Както вече бе оповестено, кандидатурата на обичая „Къносване на булка“ бе одобрена на регионално ниво от Областна експертна комисия, назначена от областния управител Драгомир Златев. Председател на комисията бе д-р Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките /БАН/, а членове: Даниела Неделчева – старши експерт в Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” – Разград (РЕКИЦ-Разград) и Даниела Ганчева – заместник-директор на Разградския исторически музей и етнограф. Още тогава д-р Любенова подчерта, че предложената кандидатура е много силна и има сериозни шансове за успех. Сред достойнствата й са, че пресъздава жива практика, а не сценична възстановка на ритуал, който отдавна не се практикува. Предимство е също, че се обръща внимание на традициите на друга етническа общност, което е израз на толерантност и е в тон с ценностите на Европейския съюз за културно многообразие. Председателят на комисията посочи, че досието на кандидатурата е отлично изготвено, благодарение на съдействието на Даниела Неделчева от Регионален център „Читалища“. Представителят на Института за етнология и фолклористика тогава благодари и на д-р Реджеб за дългогодишната активна и последователна работа по опазване на традициите и обичаите на етносите в област Разград.

Тържествената церемония по връчването на удостоверенията за вписване в Националната представителна листа и грамотите за номинация ще се проведе на 12 декември в галерия „Средец“ в Министерството на културата.

/e-Razgrad/

Hits: 99

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.