Индия се готви да изстреля първия апарат към южния полюс на Луната

Индийската космическа агенция направи последни приготовления за изстрелването на ракета, която ще се опита да приземи роботизиран луноход на южния полюс на Луната.

Това не е правено в историята на космическите изследвания и корабът “Чандраяан 3” (Chandrayaan-3) ще има възможност да изпрати спускаемия апарат “Викрам” и лунохода “Прагяан” и да изследва зона от особен интерес за космическите агенции и частните космически компании поради наличието на лед.

Името на кораба “Чандраяан” за 75 млн. долара означава “лунно превозно средство” на санскрит; “Прагяан” е “мъдрост”, а Викрам е името на основателя на индйската космическа агенция. След разполагането на луноход двуметровото устройство ще продължи да работи в продължение на две седмици и в тях ще извърши серия от експерименти.

Индия цели да изследва физическите характеристики на повърхността на Луната, атмосферата близо до повърхността и тектоничната активност в по-скоро неизследван регион на Луната, който се намира от “обратната”, оставаща на сянка страна. Учените очакват, че там може да намерят вода. Южният полюс същевременно е по-труден за кацане.

След разочарованието

С тази стъпка, ако е успешна, Индия ще е едва четвъртата страна с успешно меко кацане на Луната, след Съединените щати, бившия Съветски съюз и Китай.

Първата мисия с това име, през 2008 г., спусна сонда, която обаче се заби (по план) в кратер на естествения спътник на Земята и откри вода там.

Втората, преди няколко години, “Чандраяан-2”, включваше орбитиращ и спускаем апарат и луноход, като сегашната. Тя не успя да кацне, а спускаемият модул и луноходът бяха унищожени при катастрофа близо до планираното място. Ако всичко върви по план, апаратът ще бъде изпратен в орбита, преди да поеме към луната и да осъществи планирано кацане след изминаването на 360 хил. км и нагаждането към лунния цикъл (включително заради нуждата от зареждане на слънчеви батерии) около 23 август.

Благословия

По график изстрелването трябва да е в 12:05 ч. българско (14:35 ч. местно) време, а ракетата, която ще изведе апарата, ще излети от главния космодрум на Индия в щата Андра Прeдеш.

Преди дни учени от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) занесоха ръчен модел на “Чандраяан-3” до известен храм в търсене на благословия.

Dnevnik.bg

Hits: 12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.