Имотите в Разград са все по-интересни за чужденци

Войната в Украйна нанася много поражения на европейските икономики, но същевременно поражда значителната по размер бежанска вълна, голяма част от която се състои от млади и платежоспособни хора, провокиращи раздвижване на имотния пазар – както на покупката, така и на наемането на жилища от среден и висок клас.

Понеже в столицата и другите големи градове този процес е много по-интензивен и е необходим значителен капитал, за да бъде сключена сделка, доста хора се насочват към населени места, които са разположени в близост, какъвто е Разград.

От сайта за недвижими имоти в Разград „Реалистимо“ разглеждат последната икономическа ситуация, както и тенденциите в Разградска област, за да прогнозират бъдещето на имотния пазар.

Градът има редица предимства, които привличат местните и чуждестранни инвеститори – намира се на приблизително час път от старопрестолния Велико търново, с морския курорт Варна го свързва международен път, има добра инфрасктуркура и работещи предприятия предимно в добре платения фармацевтичен сектор, както и университет с търсени от студентите специалности. Около Разград се намират няколко красиви и интересни природни и културни забележителности – древният „Абритус“, резерватът „Воден“ и Свещарската тракийска гробница, които създават добри условия за отдих и туризъм.

Според анализаторите на „Реалистимо“ пазарът предлага добър избор на жилищни и търговски имоти на атрактивни цени. Въпреки това обаче, ръстът на сделките започва да се забавя, тъй като у потенциалните купувачи вече се забелязва страхът от настъпващата глобална рецесия. Според данните на Агенцията по вписванията през третото тримесечие на настоящата година са регистрирани 508 продажби, докато през същия период на миналата година са били извършени 550 сделки. Благодарение на силното начало на годината имотният пазар за деветмесечието все още успява да се задържи на повърхността и статистиката показва, че броят на изповяданите сделки е най-висок за последните 12 години.

Службите по вписванията в Североизточна България, сред които са и тези в Разград, Шумен и Варна, отбелязват все още повишена активност, вероятно защото вълната от имотни сделки е достигнала със закъснение при тях и съответно – ще отшуми по-късно във времето, отколкото тази в централната част на страната, прогнозират експертите на „Реалистимо“. Потенциал за развитие на имотния пазар има, тъй като Разград е една от трите области в страната, където все още под 50% от населението живее в градовете, т.е. – те не са презастроени. Брутният вътрешен продукт на областта продължава да нараства с увеличаващ се темп, а животът в този регион е спокоен, престъпността е ниска, данъците са по-ниски от средното ниво за страната, културните събития се разрастват и всички тези фактори неминуемо ще привлекат нови клиенти на имотния пазар.

Кризисният период в сектора на недвижимостите ще бъде относително по-кратък и по-лек от този след глобалната финансова криза през 2008 г., прогнозират от Националното сдружение “Недвижими имоти”. Експертите коментираха опитите за овладяване на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти с предвиждането, че те все пак ще си останат “силно отрицателни” и че очакваният спад на брутния вътрешен продукт едва ли ще е свързан значимо с охлаждането на пазара на недвижимите имоти.

От „Реалистимо“ споделят, че инвестицията в имоти е исторически добра дългосрочна инвестиция. Тези които търсят да купят имот или да продадат имот все по-често се насочват към сайтовете за недвижими имоти.

Hits: 0

One Reply to “Имотите в Разград са все по-интересни за чужденци”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.