Изправят пред съда гурбетчия от Малък поровец, ходил на гости при гаджето си, те пък заедно – при други…

36-годишният Илхан И. е предаден на съд с обвинителен акт на Териториалното отделение в Исперих към Районната прокуратура в Разград за нарушаване на мерките, издадени против разпространението на COVID-19, съобщиха от Апелативната прокуратура.

Мъжът ще носи наказателна отговорност за престъпление по член 355, ал. 2 от НК, извършено в периода от 21 март до 4 април тази година.

Подсъдимият се прибрал с полет от Хамбург до Варна на 21 март 2020 г., след като епидемията от коронавирусната инфекция била причина да бъде преустановена работата му в Германия. Попълнил формуляр за събиране на данни на летище Варна, в която всеки българин или чужденец, който пристига от рискова държава, е длъжен да посочи личните си данни и мястото, където ще пребивава по време на 14-дневния период на карантина. Издадено му било и предписание от РЗИ за поставянето му в изолация. Илхан И. посочил, че ще пребивава в дома си в разградското село Малък поровец.

На 27 март около 19 часа служители на полицията посетили адреса в селото. Къщата била тъмна и заключена. От разговор с кмета станало ясно, че Илхан се е появил през март в Малък поровец, но оттогава никой не го бил  виждал. Подсъдимият не отговарял и на посочения мобилен телефон за връзка.

От негови близки полицейските служители разбрали, че Илхан има приятелка в силистренско село и предположили, че може да е при нея. Не могли обаче да уточнят нито селото, нито адреса. Така гурбетчията бил обявен за общодържавно издирване с мярка да бъде принудително доведен. Издирването дало резултат и 36-годишният мъж бил открит в село Голеш.

Като отегчаващо обстоятелство прокуратурата посочва в обвинителния акт продължителния период на отклоняване от карантинните мерки, посещението на подсъдимия на публични места заедно с приятелката си, с което е поставил в опасност здравето на мнозина и е обезсмислил въведените противоепидемиологични мерки.

Подсъдимият се е признал за виновен, но е отказал да дава обяснения.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.