Изостря се ситуацията – евакуираха хиляди от Донецк

БАЙДЪН СМЯТА, ЧЕ ПУТИН ЩЕ НАХЛУЕ В УКРАЙНА

Над 6 600 души, включително 2 436 деца, са напуснали Донецката народна република (ДНР) от началото на евакуацията към събота сутринта. Това бе съобщено от Министерството на извънредните ситуации на републиката, цитирано от руските медии.

В петък ръководителите на ЛНР и ДНР Леонид Пасечник и Денис Пушилин обявиха евакуацията на жителите на републиките в Русия във връзка с нарастващата заплаха от военни действия. ДОНЕЦК, 19 февруари.

Отделно части на украинската армия обстрелваха територията на ДНР от пет посоки. Това съобщиха от представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня (СККК). Също така от представителствата на републиките в СЦКК съобщиха, че въоръжените сили на Украйна са обстреляли снощи над 10 населени места в ЛНР и ДНР.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин е подписал указ за обща мобилизация.”Призовавам сънародниците, които са в запас, да дойдат във военните комисариати. Днес подписах указ за обща мобилизация”, каза Пушилин в събота във видеообръщението си, цитиран от БГНЕС.

Ситуацията на линията на съприкосновение в Източна Украйна ескалира в четвъртък сутринта. В Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) те отчетоха най-активния обстрел от въоръжените сили на Украйна през последните месеци. Няма информация за загиналите, един цивилен е ранен, обстрелът е нанесъл щети на редица цивилни инфраструктурни съоръжения.

В петък американският президентът Джо Байдън заяви, че според него руския президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, съобщи Си Ен Ен. Байдън също така каза, че се наблюдава увеличаване на руската дезинформация, която може да бъде използвана като претекст за нахлуване в Украйна. В изказването си от Белия дом той заяви, че съобщенията, които са били предадени на руската общественост, че Украйна планира да извърши нападение в Донбас, нямат доказателства. Според него подобни твърдения противоречат на логиката.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.