Изложби на пафти и народни носии в Етнографския музей

Като част от празничната програма а Деня на Разград, 28 януари, в Етнографския музей бяха открити две изложби, организирани и подготвени от Регионалния исторически музей: „Пафтите – вселена от знаци“ – колекция на РИМ – Русе и авторска изложба на майстора везбар от Разград Детелина Дачева „Българските носии и техните съвременни варианти“.

Сред гостите в препълнената зала бяха кметът на Разград Добрин Добрев, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева и директорът на музея Таня Тодорова.

„Пафтите са един от най-красивите елементи в народната носия на българката – символ на женствеността“, каза при откриването проф. д-р Росица Ангелова, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград. И припомни прелюбопитен факт – че пафти първо са носели мъжете, но с падането на българските земи под османска власт българите като цяло губят държавността, а мъжът – своята социална роля на защитник и жената става тази, която носи живот, продължава рода и така съхранява българщината. И съвсем логично през Възраждането пафтите постепенно стават неизменна част от женския костюм и определят нейния социален статус на омъжена жена.

За изящно изработените пафти от различни метали, с различните форми и украса, колко важен белег са те в народната носия и за вселената от знаци в пафтите разказа кураторът на изложбата Искра Тодорова – етнограф в Регионалния исторически музей – Русе.

„Освен с изключителната си красота и ювелирност в изработката, което е знак не само за социалния статус на жените, които ги притежават, но и за тяхното материално състояние, пафтите са носители и на магически кодове. Слагайки ги, жените са вярвали, че пафтите имат и защитна функция след обета, даден пред Господ и брачния олтар. Постарали сме се в таблата към изложбата да разкажем за многопластовата символика на пафтите“, каза Искра Тодорова.

Майсторът везбар Детелина Дачева благодари на екипа на Регионалния исторически музей за предоставената ѝ възможност и съдействие за представянето на авторската ѝ изложба от български народни носии от различни етнографски области пред приятели в родния Разград. И разказа за кодираните послания в изящните им шевици, за вярванията, че носията предпазва от зли духове и магии и че ако се отреже част от бродерията, това да възможност за достъп на злите сили до човека. Детелина Дачева подчерта, че не е колекционер и изработени от нея носии притежават ценители у нас и много страни по света.

Специален поздрав към присъстващите на церемонията поднесоха игралци от ДТА „Лудогорче“ към Капанския ансамбъл.

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ ще остане в Разград до края на март, а  „Българските носии и техните съвременни варианти“ – до 20 февруари.

Поради вече заявения интерес за разглеждане на изложбата, това може да става след предварително записване на тел.: 0895 71 12 57 и 0878 90 14 31. Работното време е от 08.30 до 17.00 часа от понеделник до петък.

Още снимки може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 87

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.