Избират членове на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето

В Община Разград стартира процедура за избор на членове на общинско ниво на Съвета на децата към Държавна агенция за закрила на детето, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето, който изпълнява основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето. Целта на Съвета е да даде възможност на децата да обменят знания, умения и ценности, да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво, да представят своята гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, да участват в обществено-политическия живот на страната.

В състава на Съвета на децата се включват представители на деца на възраст от 13 до 16 години от всички 28 административни области, както и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за деца, получили международна закрила в България. Членовете на Съвета се избират за срок от две учебни години, като от тях се определят председател и заместник-председател. Всяко дете може да кандидатства само за едно от следните направления:

а) членове на училищни форми за самоуправление, съгласно чл. 171 на Закона за предучилищното и училищното образование, или на детски/младежки съвети, парламенти и др.;

б) представители на детски и младежки инициативи и програми, финансирани от бизнеса;

в) представители на неправителствени организации, работещи с деца, както и потребители/доброволци в социални услуги за деца;

г) индивидуални кандидатури.

Всички кандидатури се оценяват по определени критерии: Активност; Креативност; Толерантност; Ангажираност към обща кауза; Умение за водене на преговори и участие в групови дискусии; Ориентираност към резултати; Организаторски умения; Доказани умения да работи, мотивира и обединява децата от областта; Умение за изказване на позиция от името на другите деца от областта; Възможност за пътуване без придружител (не се отнася за деца от уязвими групи, които имат нужда от подкрепа).

Относно избора на деца бежанци се взимат под внимание следните изисквания: Детето да е получило международна закрила и да владее достатъчно добре български език, за да може да общува с всички членове на Съвета.

Документите за участие в процедурата се подават в сградата на Община Разград, бул. „Бели Лом“ № 37А, партерен етаж, стая 06 „Деловодство“, по пощата на посочения адрес или на електронен адрес: obshtina@razgrad.bg в срок до 24.05.2022 г. по приложените образци на формуляр за кандидатстване и мотивационно писмо:

  • Процедура за избор на членове на Съвета на децата;
  • Формуляр за кандидатстване;
  • Мотивационно писмо;
  • Ако дете кандидатства по направление а), б) или в) е необходимо към формуляра за кандидатстване да бъде прикрепен протокол или друг документ, доказващ решение за номинацията.

Комисия, назначена със заповед на кмета на Община Разград, в състав: експерт от общинската администрация, представител на местните медии, един общински съветник, представител на бизнеса, представител на неправителствена организация и/или социална услуга, ще разгледа постъпилите кандидатури и ще извърши подбор за членове на Съвета на децата в срок до 30.05.2022 г.

В срок до 15.06.2022 г. одобрените предложения ще бъдат представени пред Областния управител.

Допълнителна информация може да предостави Теодора Ненкова – главен експерт в отдел  „Образование и спорт“, тел. 084/618 321

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.