Идната седмица – ХХ Панаир на  киселото мляко

ХХ издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и занаяти, който Община Разград организира, ще оживи града следващата седмица. Любимото на разградчани и гостите на града събитие ще се проведе от 28 до 30 юли съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Над 100 шатри, щандове и други временни обекти ще бъдат разположени в централната част на Разград. В близост до Общинския културен център, където по традиция се открива тридневната фиеста, ще са подредени обектите на млекопроизводителите. Те са общо 10 на брой, предимно малки ферми с биопродукция – различни видове сирене, кашкавал и кисело мляко. Производителите са от: Осенец, Дряновец, град Левски, врачанското село Алтимир, Бачково, Кубрат. В близост до тях ще са шатрите на читалища от община Разград, които също представят млечни продукти, но и други вкуснотии от местната кухня. Общо 8 читалища са заявили участие в базара: Гецово, Осенец, Киченица, Топчии, Ушинци, Недоклан, Балкански и Разград. Освен на млечни ще има и производители на пчелни продукти. Девет са заявките от този сектор, а още 6 на билкови продукти и на цветя.

Занаятчиите със свои произведения, са общо 76. Някои от тях ще демонстрират в шатрите процеса на работата си. Част от майсторите са за пръв път в Разград, но повечето вече са участвали в Панаира: художествено леене на свещи с майстор от Габрово; шевици от Гецово; кожухарство от Горна Оряховица и Севлиево; сувенири от Пловдив и Казанлък; ковано желязо от Русе; чанове от Панагюрище; иконопис от Пловдив; глинени сачове от Свищов; грънчарство от Троян; керамика – от Ловеч, Троян, Етрополе, Казанлък и Габрово; накити – от София, Плевен, Велико Търново, Шумен, Разград, Габрово, Сливен и Добрич; плетиво – от Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Троян и Добрич; дървообработване и дърворезба – от Варна, Габрово, Севлиево, Разград, Русе, Казанлък, Стара Загора, село Църква, Дулово, Велико Търново, Свищов, Кубрат; художествени пана от канап – от Варна и Разград;  текстил от Раковски и Русе; квилинг – от Разград; стъкло – от Шумен; цветно-пясъчни картини – от Варна; шивачество – от Севлиево; бижутерия – от Пловдив, Разград, Велико Търново, Висока поляна, София и Добрич.

Щандове ще имат и за четири благотворителни каузи. Под една от шатрите сдружение „Диабет“ съвместно с „Ливеда Мед 2000“ ООД ще извършват безплатно замерване на кръвна захар и кръвно налягане, дейността е част от кампания за превенция на диабета. Свои каузи ще се представят и Сдружение „Жанета“ и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“. Продължава инициативата на Исмаил Алишев и Денис Рафетов, които са предоставили лакомства за базар, средствата от който ще се преведат за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Подобни базари със съдействието на Община Разград се проведоха на предходните събития от културния календар през последните няколко месеца.

Официалното откриване на Панаира е в 17,30 ч. на 28 юли пред Общинския културен център. Преди това на постоянната експозиция пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от снимки на разградски фотографи на тема „Панаирът през времето“.

В програмата на Панаира са включени и традиционните вечерни дефилета и концерти на гостуващи танцови състави. Тази година на сцената на площад „Момина чешма“ ще видим изпълнители от: Турция, Египет, Мексико и Грузия. Българският фолклор ще бъде представен от: ДТА “Лудогорче“, Капанския ансамбъл, ДТС “Капанче“ към читалище “Напредък“ – Разград, Танцова група „Фолклоритъм“- Ловско, ансамбъл „Българин“ – Варна, ТА “Булгарика“ към Центъра за работа с деца – Разград и Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян. Финалните щрихи на последния концерт ще постави огненото шоу на Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца.

На 28 юли от 19.00 ч. на площад „Независимост“ е изборът на „Кралица на Панаира на киселото мляко“. В петък от 9.30 ч. е детската работилница „Чудесия“ в градинката пред ХГ “Илия Петров“. Пак там, но в събота, ще се проведе детски пленер по рисуване, за което е необходимо предварително записване на тел. 0889358192 – Цветомира Петрова. Част от програмата е и традиционното забавно състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“, то започва в 17.30 ч. на 29 юли на площад „Независимост“. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота пък е откритата сцена „Танцувай с нас“, която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

Тридневният празник завършва с фойерверки и илюминации след вечерния концерт на 30 юли.

/e-Razgrad/

Hits: 22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.