Ивайло Мирчев: Даваме около 100 БТР-а от складовете на МВР на Украйна

В Народното събрание е внесено проекторешение за предоставяне на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части, с отпаднала необходимост от складовете на Министерството на вътрешните работи (МВР). Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Под предложението са се подписали депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. “Това е техника от 60-те и 70-те години, която е закупена по време на Възродителния процес, за която ние даваме много пари за съхранение и поддръжка. Не е в активна употреба, с отпаднала необходимост е. Никога не е била използвана от бившите вътрешни войски, сега Жандармерия. Не е част и от армията и по никакъв начин няма да нарушим боеспособността й. Става въпрос за БТР-и, но и друга бронирана техника. Става дума за техника, въоръжение и резервни части”, допълни Мирчев.

По думите му количеството е класифицирана информация, но вероятно става дума за около 100 броя, посочи още депутатът.

На въпрос от журналистите защо пращаме тази техника, след като е с отпаднала необходимост, той обясни: “Не казвам, че не работи, а е в състояние, в което няма да бъде полезна на българската Жандармерия, а на Украйна ще бъде полезна, защото украинците имат начин да направят така, че тази техника да им е полезна”.

С проекторешението се възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия за предоставяне на тази помощ на Украйна. По думите на Мирчев това проекторешение е било задача номер едно за премиера, министрите на вътрешните работи и на отбраната.

/e-Razgrad/

Hits: 40

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.