Зърнопроизводители на протест заради вноса на украинско зърно

С над 40 селскостопански машини фермери от Разградско се включиха в обявения в един и същи час национален протест на зърнопроизводителите.

Недоволството им е провокирано от безконтролния, според тях, внос на зърно от Украйна. Фермерите от всички общини на Лудогорието се събраха на входа към Разград от Шумен /пред паркинга на древния Абритус/ с плакати с надписи „Без фермери няма прехрана“, „За чиста българска храна“. Там те изрично подчертаха, че днешният протест е предупреждение към държавата да се намеси. Ако не бъдат чути, вероятно ще има още протести, с мащабни и видими методи – блокиране на пътища и градове.

“Събрали сме се, за да кажем “стоп” на непрестанния интензивен и неконтролиран внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна. Тук сме и за да обърнем внимание, че се чувстваме изоставени от българската държава и да кажем, че някой не си върши работата и е крайно време да се вземат мерки“, каза председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов.

Според протестиращите украинското зърно и слънчоглед, които се внасят в България, са със занижен фитосанитарен контрол и не отговаря на европейските стандарти. По думите им, българската продукция не се изкупува, а складовете са пълни с украинско зърно и слънчоглед.

Зърнопроизводителите настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинско зърно да преминават транзитно през България и да достигат до държавите – членки на ЕС , които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза.

„В момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в с страната, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество. Неконтролираното качество на украинския вносна зърнени и маслодайни култури е запраха за здравето на българските потребители.

Вносът на от Украйна блокира родния пазар, търговията е стопирана и българските зърнопроизводители не намират възможност за реализация на продукцията си. Българските зърнопроизводители са изправени пред реална заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост“, се казва в документа.

Колоната от над 40 селскостопански машини влезе в Разград по бул. „Априлско въстание“, премина по цялото му протежение – чак до кръстовището до „Кауфраднд“, а от там зави надясно по „Перистър“ към „Стария порцелан“. Улиците не бяха затваряни, но селскостопанската техника забави движението.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.