Зърнопроизводители настояват за система за известяване на пожарите

В Областна администрация се проведе среща по инициатива на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието.

Води я зам.-областният управител Ивелина Игнатова, присъстваха и представители на общините от областта, горските стопанства от региона, Емилиян Станев – директор на ОДПБЗН – Разград, Иван Игнатов зам.-директор на ОДМВР – Разград, Станимир Станев – началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР – Разград,

Целта на дискусията бе да се набележат мерки за своевременно предотвратяване и ограничаване на вече възникнали пожари, чрез координация, взаимодействие и изграждане на механизъм за съвместна работа на всички имащи възможност да помогнат при тяхното локализиране и погасяване.

За месец юни, регистрираните произшествия в ОДПБЗН – Разград са 58, като 30 от тях са пожари, основно причинени от запалването на сухи треви и отпадъци, съобщи комисар Емилиян Станев.

Мариела Йордановапредставител на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието заяви, че настояват да се възстановят инструктажите и проверката на техниката на всички, които участват в жътвата на пшеницата от служителите на пожарната. Според промени в нормативната уредба, това тяхно задължение е отпаднало. Стана ясно, че земеделците по места не са известени своевременно за възникнали пожари в землищата, където упражняват своята дейност и докато се включат със селскостопанска техника в ограничаването на пожара, щетите вече са нанесени. Тяхното мнение е, че е необходима система за оповестяване на населението в малките населени места. При някои случаи пожарът за изключително кратко време се прехвърля от полето в населеното място. Земеделците предлагат още да се направи регистър, кой земеделец с каква техника разполага в съответното населено място, за да е ясно кой може да окаже съдействие при полски пожар.

На срещата им бе предложено да изготвят писмено своите предложения до областния управител и те да бъдат включени в Наредбата за обявяване на пожароопасния сезон за следващата година.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.