Здравният министър: Засега не се налага затягане на противоепидемичните мерки

Не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови. Единственото, което ще продължим да правим, е контрол за спазване на съществуващите мерки.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в Министерство на здравеопазването.

437 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4541 PCR теста. Излекувани са 138 души. Настанените в болница са 1033-ма пациенти, от които 53-ма – в интензивни отделения. 11 души са починали през последното денонощие.

Към днешна дата в болници с коронавирусна инфекция са хоспитализирани 1033 души. 53 от тях са в интензивни отделения. Няма увеличаване на хоспитализираните пациенти по лечебни заведения, дори има намаление спрямо миналата седмица, увери проф. Ангелов и заяви, че хората трябва да бъдат спокойни.

Към днешна дата болните деца и ученици са 101. Под карантина са поставени 3268. Общо заболелите учители от детските градини и училища са 133, под карантина са 119. Като пример проф. Костадин Ангелов поясни, че тези цифри означават, че на 1000 паралелки 3 са кантинирани.

По отношение на заразените медицински служители към 7 октомври те са 26 служители, обобщи министърът.

В Европа България се нарежда на 24-о място по заболеваемост и на 7-о място по смъртност, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Спрямо страните на Балканския полуостров страната ни заема 5-о място по заболеваемост и 4-о място по смъртност.

Лечебните заведения са подготвени за ситуацията, съобщи проф. Асен Балтов, директор на спешния институт “Пирогов”.

Общо потвърдените случаи от началото на пандемията в страната са 22 743, като активните от тях са 6422. Хоспитализирани са 1033. Излекуваните са 15 448.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.