Здраве и берекет пожелаха на почитателите си артистите от Капанския ансамбъл с красив и стилен коледен концерт

Артистите на Капанския ансамбъл спазиха традицията да поднесат своите благопожелания на почитателите си в навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

И този път зрителите в препълнената зала на Общинския културен център се докоснаха до магията фолклор, представена им по неподръжаем начин от всички формации на ансамбъла в стилен и красив концерт „Със здраве и берекет“.

И както традицията повелява, първи на сцената излязоха напетите коледари с наричанията и благословията си. И категоричното накрая: „Да бъде!“

Редом с емблематичните в репертоара на Капанския ансамбъл произведения, от сцената прозвучаха и съвсем нови неща: „Мераклийска ръченица“ – оркестрово произведение, събрало в себе си най-доброто от музикалния фолклор на Тракия и Добруджа, с автори Калоян Георгиев – диригент на оркестъра, в тандем с корепетитора Илия Иванов, както и „Китка песни“ – най-новото предизвикателство пред същите двама творци – обработка и оркестрация на две емблематични песни от капанския етнорегион и една от Добруджа: „Заспала е Миланка“ и „Бре, Иване“, и „Ивано, Иванке“ – песен от Добруджа.

Ярко присъствие на сцената демонстрираха и слънчевите момичета и момчета от Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“, водени от Алина Герги и Румен Руменов.

А 85-те деца от всички възрасти в Детския танцов ансамбъл „Лудогорче“ преляха усърдието, моженето и настроението си сред многолюдната публика, аплодирала ги дълго и бурно след всяко тяхно изпълнение. Акцент в програмата на състава бе „Ерчечки танц“ на 16 красиви девойки. Заслуга за израстването на ДТА ансамбъл „Лудогорче“ се дължи на техните преподаватели: главният художествен ръководител на формацията Иван Иванов и Десислава Иванова.

С показаното от тях в този концерт, те подсказаха какво става в репетиционната им зала, където сега върви трескава подготовка на 70-годишнината на „Лудогорче“, която ще бъде отбелязана подобаващо през месец май на 2024 година.

Концертът „Със здраве и берекет“ бе със специалното участие на талантливия разградски певец Иван Гайдаров.

На финала директорът Светослав Стойчев пожела на приятелите и почитателите на Капанския ансамбъл от свое име, от името на зам.-директора по художествено-творческата част Илонка Неделчева и от името всички артисти във фармацията здраве, топли празници и изпълнени със светлина и успехи дни на идната 2024 година.

И тогава… за изненада и на малки, и на големи, на сцената изневиделица се появи Дядо Коледа. Оказа се, че и най-малките, и по-порасналите, са слушали и получиха подаръци. А те обещаха да свирят, танцуват и пеят за любимата си публика при всеки подходящ повод и догодина.

Кошници с цветя артистите от Капаския ансамбъл и формациите към него: СТФ „Лудогорска младост“ и ДТА „Лудогорче“, получиха от кмета на Разград Добрин Добрев, от „Антибиотик“ АД, от ОУ „Васил Левски“ и Танцов клуб „Абритус“ при читалище „Бузлуджа“.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 89

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.