За да живеят пчелите, земеделските производители и пчеларите ще подобряват комуникацията помежду си

С решение за подобряване на координацията между земеделските производителите и пчеларите от Разградска област завърши работна среща, организирана от областния управител Гюнай Хюсмен, като една от мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждането на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

Дискусията продължи близо два часа, своите аргументи изложиха представители на Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела“, Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието, както и държавните институции, ангажирани с тези проблеми – Областната дирекция по безопасност на храните, Областната дирекция „Земеделие“, общинските служби по земеделие.

Областният управители Гюнай Хюсмен заяви категорично, че целта на срещата е обсъждане на превантивни мерки, за да не се допускат инциденти с мор по пчелите, както в село Райнино и град Завет през последните седмици. Тъй като пчеларите се оплакаха, че не са уведомявани от земеделците за предстоящи третирания на посевите с рапица, а земеделците обясниха, че нямат актуални телефони и електронни пощи, участниците в срещата решиха да се подобри комуникацията, като се актуализират тези данни. Това ще стане чрез общинските и селски кметове и браншовите организации.

По време на дискусията Г. Хюсмен апелира още да не се подстрекават пчеларите към посегателства над земеделските имоти, тъй като това е подбуждане към саботаж. Той  бе категоричен, че и земеделието, и пчеларството са важни сектори за България и трябва да продължат да се развиват без да се създава конфронтация между тях.

Според различни данни пчелините в Лудогорието са между 573 и 900, през последните 5 години броят на регистрираните пчелни семейства нараства – от 23 507 през 2015 г. на 47 000 към 1 януари 2019 г. Засетите площи с рапица пък са 120 785 дка.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.