Заради миграцията населението на ЕС започва да расте

През 2022 г. населението на Европейския съюз ще нарасне за първи път от три години насам, подкрепено от миграцията в блока, въпреки че повече хора са починали, отколкото са се родили, съобщи статистическата служба на ЕС Евростат.

Населението на политическия съюз се е увеличило от 446,7 млн. души на 1 януари 2022 г. до 448,4 млн. души година по-късно. Преди това в продължение на две последователни години цифрата намаляваше поради въздействието на пандемията COVID-19.

“Наблюдаваното нарастване на населението може да се отдаде до голяма степен на засилените миграционни движения след COVID-19 и на масовия приток на разселени лица от Украйна, които получиха статут на временна закрила в държавите от ЕС”, заяви Евростат.

Много европейски държави се сблъскват с намаляващо или застаряващо население поради комбинация от по-ниска раждаемост и по-висока продължителност на живота – процес, който натежава върху демографския състав на икономиката, тъй като делът на хората в трудоспособна възраст намалява. Според поддръжниците на миграцията тя е от ключово решение на този проблем.

Евростат заяви, че само седем държави са регистрирали спад на населението си през 2022 г., включително Италия, чието население е намаляло с близо 180 000 души. В останалите двадесет държави от блока населението се е увеличило. Най-голямото увеличение е регистрирано в Германия с ръст от над 1,1 млн. души.

Dnes.bg

Hits: 30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.