Започва лятната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

На 15 юни започва традиционната полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”, съобщиха от пресцентъра на ОД на ВМР – Разград.

Тя ще продължи до 31 август. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди и тротинетки/ по тротоари или пешеходни пътеки.

Настъпващите летни и ваканционни месеци създават предпоставки за възникване на повече произшествия с участие на деца. През периода на миналогодишната лятна ваканция от 1 юни до 31 август в Разградско са възникнали общо 6 такива катастрофи, като всички се категоризират като тежки. Пострадали са шест деца на възраст между 7 и 17 години. При 4 от ПТП децата са били пътници в автомобили. В един от случаите детето – участник в ПТП, е било водач на индивидуално електрическо превозно средство, а друго от децата е било пешеходец. За първите пет месеца на тази година са възникнали общо 14 ПТП, от които 10 тежки с общо 9 леко пострадали лица, 9 тежко пострадали лица и едно загинало дете. В 6 от всички ПТП с участието на деца същите са били водачи на МПС. При 4 от случаите децата са управлявали леки автомобили, в един от тях мотопед и в един – мотоциклет. В 5 от случаите децата са били неправоспособни водачи. В един от случаите детето е управлявало МПС след употреба на алкохол 1.27 промила, а в друг от случаите непълнолетният и неправоспособен водач е превозвал други три деца, които също са пострадали в причиненото от него ПТП. През настоящата година драстично се е завишил броят на настъпилите катастрофи с участието на деца, както и броят на настъпилите ПТП с участието на деца – неправоспособни водачи на МПС. Повече от тези произшествия са настъпили в малките населени места в област Разград. Основни причини за възникване на тежки катастрофи с деца са движението с превишена скорост, отнемането на предимство и неправилното пресичане на пътното платно.

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 5 – 11 клас. В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи. При възрастовата група 9 – 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства от непълнолетни.

От 15 юни до 14 септември ще се проведе и втората превантивна кампания на МВР – „Безопасно лято“. Целта е да се ограничи пътно-транспортния травматизъм през летните месеци, когато трафикът е по-интензивен и натовареността на пътните артерии по-висока. В рамките на акция „Безопасно лято“ ще се планира поне по една специализирана полицейска операция, насочена към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и двуколесни превозни средства.

От началото на 2023 година до 14 юни на територията на ОД на МВР са възникнали 63 тежки катастрофи с шестима убити и 89 ранени, сочи още статистиката на сектор „Пътна полиция“.

/e-Razgrad/

Hits: 42

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.