Започва дигитализация на ръкописите на Чудомир

Екипът на Литературно-художествения музей (ЛХМ) “Чудомир” в Казанлък започва работа по проект за дигитализация на ръкописите на своя патрон Димитър Чорбаджийски. Това съобщи в интервю за БТА директорът на културния институт Добрина Матова.

Предстои и създаване на дигитален хъб “Чудомир”. Дейностите ще се извършват по проект към Национален фонд “Култура”, който музеят е спечелил.

Предвидено е да се дигитализират 500 ръкописа на именития писател и художник, като всеки от тях е с различен брой страници.

По думите на Добрина Матова това е изключително важна дейност за опазване на културното наследство на Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир. “Той е обичал да пише с молив и голяма част от ръкописите му са написани с молив. С годините са избледнели и има опасност да бъдат изгубени. Веднъж качени върху електронен носител, те могат да бъдат обработени, за да изпъкне написаното. Чисто физическото оцеляване на ръкописите му зависи от този проект”, обясни тя.

Дигитализирането ще започне веднага след празниците и се очаква да приключи до юни 2024 година, а екипът се надява през този период да успее да свърши повече работа от предвидената.

Дигитализиран е и снимковият фонд на музея, върху който екипът продължава да работи, като въвежда метаданни. “Работим по този въпрос много усилено, дигитализирахме всички картини на Чудомир, картините на съпругата му Мара Чорбаджийска, както и снимковия фонд. В служебната библиотека е направена ретроконверсия и са описани в електронен каталог всички книги, в момента върви ретроконверсията и на личната библиотека на Чудомир”, разказа Матова.

Dnevnik.bg

Hits: 46

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.