Започва акция „Зима“, глобите за неизправност на автомобила – от 50 до 500 лева

От 15 ноември и в Разградско започва традиционната акция на полицията „Зима“, съобщи на пресконференция днес комисар Станимир Станев, началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОД на МВР в Разград.

От 15 ноември до 1 март всички автомобили задължително трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм.

Специално внимание ще се обръща на изправните светлини, спирачки и гуми. Акцията се разделя на три части от по 10 дни. Фокусът на първата част е насочена към велосипедисти, каруци и електрически тротитинетки; втората – към пешеходци и пътници, а третото десетдневие е за безопасното шофиране и поведението на водачите спрямо пешеходците.

„Има ръст на катастрофите през изминалия есенно-зимен сезон“, отчете комисар Станимир Станев. От 15 ноември 2022 г. до началото на март 2023 г. на територията на областта те са 152. От тях 45 са тежки със седем загинали и 61 ранени. През предходния есенно-зимен сезон катастрофшите са 122, от които 24 тежки с трима загинали и 32 ранени. Комисар Станев призова водачите на моторни превозни средства и пешеходците да бъдат отговорни и да спазват стриктно правилата за движение. Призова и шофьорите да не пренебрегват и препоръките за безопасно пътуване през зимата.

По време на акцията ще бъдат налагани глоби от по 50 лева глоба за гуми с грайфер под 4 мм. Глобите може да стигнат до 500 лева в зависимост от риска и неизправностите по автомобила.

Говорителят на ОД на МВР Илияна Георгиева добави, че от началото на годината са съставени 110 глоби по фиш на пешеходци, с 29 повече спрямо същия период на миналата година. Най-често извършваните нарушения са внезапното навлизане на уличното платно и пресичането на нерегламентирани места. По-малко са случаите на неизползване на изградените тротоари от страна на пешеходците.

Тази година Световният ден за възпоменание на жертвите от ПТП ще се отбележи на 19 ноември, стана асно още на пресконференцията.

/e-Razgrad/

Hits: 32

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.