Западна Африка определи дата за военна намеса в Нигер

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) обяви, че е договорила ден за възможна военна намеса за възстановяване на демокрацията в Нигер при провал на дипломатическите усилия.
Диалогът с хунтата няма да е безкраен, но датата за фактическия ултиматум не става известна след срещата на началник-щабовете от държавите ECOWAS, събрали се в Гана в четвъртък и петък.
Двудневната среща е още една крачка към оспорвата в Африканския съюз – но и сред някои от членкина на ECOWAS – стъпка. Абдел Фато Муса, комисар по политическите въпроси, мира и сигурността в ECOWAS, казва: “Готови сме да тръгнем по всяко време, когато бъде дадена заповед.” По думите му избраният ден няма да бъде разкрит.
Съединените щати дадоха тази седмица знак, че може и да подкрепят интервенцията, след като предпочитаха диалога в последните седмици. Франция заяви поддръжката си още в началото на август, а военните в Нигер казаха, че възприемат подобна операция като подстрекавана от Запада.
Хунтата, която завзе властта на 26 юли, сваляйки президента Мохамед Базум, не отстъпва и казва, че няма да се откаже от действията си и да върне държавния глава, нито незабавно да възстанови конституционния режим. Военните се обявиха за диалог и приеха посредническа делегация от Нигерия, макар че дни преди това върнаха друга, на ECOWAS, Африканския съюз и ООН.
“Докато говорим, ние все още подготвяме посредническа мисия в страната, така че не сме затворили никаква врата… (но) няма да участваме в безкраен диалог”, казва Фато Муса. ECOWAS няма да сподели колко военни ще бъдат изпратени в Нигер.
Вчера държавите в западноафриканския блок обявиха, че единствено онези от тях, които са под военно управление (Мали, Буркина Фасо и Гвинея), заедно с Кабо Верде, са отказали да дадат приноса си в съвместните сили срещу хунтата в Нигер. Вероятно най-много войски ще даде Нигерия, която освен най-многолюдна страна и най-голяма икономика на континента е и съсед на Нигер с обща граница отг 1500 км.
Dnevnik.bg

Hits: 14

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.