Зам.-кметът Добрин Добрев: Панаирът на киселото мляко превръща Разград във фестивална столица на красотата, младостта, таланта, любовта, толерантността и обичта към хората

С огнените танци на разградските мажоретки, пищна заря и хоро, на което се хванаха хора от четири държави, завърши 21-то издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Приветствие към гостите и организаторите на най-мащабното културно събитие за годината отправи зам.-кметът Добрин Добрев. Той благодари на занаятчиите за интереса им към разградския Панаир на киселото мляко с участието им в изложението, разположено в 118 шатри, като изрази надежда те да дойдат и догодина с още повече и разнообразни продукти.

 

 

 

По думите на Добрин Добрев три дни Разград бе фестивал на красотата, младостта, таланта, любовта, толерантността, обичта към хората. „Разград бе и арена на дипломацията. Насладихме се на срещи с побратимените градове, обменихме информация, впечатления и опит за развитието на градовете и международните отношения“, каза още Д. Добрев.  Той допълни и, че три дни Разград е бил сцена на прекрасни вечерни концерти и въпреки капризите на времето публиката издържа на предизвикателствата, за да се наслади на изпълненията на  прекрасни млади хора от 3 континента.

Зам.-кметът не пропусна да благодари и на хората, ангажирани с организирането на това мащабно събитие – служители в Община Разград и звената и структурите й, на културните институции, които участваха и с творчески изяви и с организационни дейности. „Панаирът е магия, виждам я в очите ви, за мен беше чест да я съпреживея с вас и с нетърпение очаквам 22-то издание с пожелания да сме здрави и ентусиазирани и да ни държи емоцията до следващия панаир“, завърши заместник-кметът Добрин Добрев.

В третия ден на Панаира той присъства на две от събитията от основната програма и на едно от съпътстващите. В края на откритата сцена „Танцувай с нас” Добрин Добрев връчи грамоти на участниците. В продължение на близо 2 часа на площад „Независимост” се вихреха кръшни хора и звучаха народни песни. В хоротеката с водещ Румен Иванов участваха: Танцово студио „Калина Рада”, Танцова формация „Топчийски искри” към читалище „Просвета“ – Топчии, Мъжка фолклорна група към читалище „Напредък”-Дряновец, Танцов клуб „Абритус”, Женска фолклорна група за автентичен фолклор към „Развитие” – Сейдол, Клуб по танци „Капанци”, Смесена фолклорна група „Капанка” към читалище „Напредък” – Дряновец, Танцова група „Капанки” към читалище „Съгласие” – Осенец, Група за изворен фолклор към читалище „Просвета” – Пороище, Клуб за български народни хора при читалище „Напредък” – Разград, Алиш Дживгов, Джемиле Горелска и Ахмед Бирков от читалище „Пробуда”, Мъжка фолклорна група за автентичен фолклор към читалище „Развитие” – Сейдол и Танцов клуб „Абритус” към читалище „Бузлузжа”.

Не толкова голям откъм участници, а по-скоро откъм публика, бе интересът към най-новото събитие от Панаира на киселото мляко – конкурсът за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея”. Той бе организиран от „Люта ферма”, откъдето бяха осигурили десет вида от най-лютите чушки на света, както и айрян, с който да се „потушава огъня”, предизвикан от чушките. Условието обаче бе да се пие айрян, след като участникът обяви, че се отказва от състезанието. Включиха се трима състезатели, Мария Маринова отпадна сред третата по степен на лютивост чушка и така се класира на трето място, Хасан Хасанов опита и чушка №6, но за безспорен победител бе обявен Асен Асенов от Търговище, който след отпадането и на двамата пробва и най-лютата чушка в света – Каролина Рийпър. И за тримата участници имаше награди – ваучери на различни стойности от продукцията на „Люта ферма” и сувенири с логото на Община Разград.

Плакет пък имаше за собственика на един от най-интересните експонати от Изложението на ретро автомобили и мотоциклети, което се проведе като съпътстващо мероприятие на Панира на киселото мляко на площад „Възраждане”. Над 40 возила на любители на ретро автомобили от Североизточна България бяха подредени на площада почти през целия следобед и предизвикаха интереса на разградчани. Изложението бе организирано от Авто мото ретро клуб „Абритус“-Разград със съдействието на Община Разград.

Специалната награда на Община Разград бе връчена от зам.-кмета Добрин Добрев на собственика на уникалния екземпляр от първата българска спортна кола „София” Димитър Савов. Д. Добрев поздрави  организаторите, че за толкова кратко време с ентусиазъм, хъс и енергия са организирали събитие, неотстъпващо на подобни изложения, поздрави и участниците, които правят чудеса от хобито си. Зам.-кметът обяви, че изложението на ретро автомобили ще намери достойно място в културния календар на Община Разград и следващото му издание ще се е още по-мащабно.

Във вечерния концерт, който бе последното събитие от Панаира, участваха: Ансамбълът на Държавния университет в Тбилиси, Грузия; Детски танцов състав от Община Авджълар, Истанбул, Турция; “The ballet group Africa”, които идват от Мароко, но представят фолклорното богатство на Конго; ДТА „Лудогорче“ и  Капанският ансамбъл. Панаирът завърши с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“.

/e-Razgrad/

Hits: 25

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.