Задържаха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, медийният му съветник Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани около 21 часа.

Мащабната акция на МВР бе по разследване на Европейската прокуратура, потвърдиха за NOVA от силовото ведомство. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси.

От МВР посочиха, че “акцията е по неотложност”, което означава, че прокуратурата не е била уведомена за нея.

В 07:00 ч. днес симпатизанти и членове на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция “Национална полиция”. Голяма част от тях дойдоха на място още вчера вечерта и някои прекараха нощта там. Преди това те бяха и пред къщата на Борисов, за да изразят своята подкрепа и солидарност към лидера си.

Междувременно адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу него. “Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор”, обясни пред журналисти снощи късно адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен Борисов. Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение “Боец”.

Менков уточни пред БТА, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите. Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел днес и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.