Задължителните навън маски в Европа – не тотално и заедно с други мерки

КАДЪРЪТ Е ОТ МИТИНГ НА 18 ОКТОМВРИ В ПАМЕТ НА УБИТИЯ В ПАРИЖ УЧИТЕЛ

Една след друга държави в Европа върнаха през октомври задължителното носене на маски на обществени места заради бързо увеличаване на заразените от новия коронавирус. Но този път има разлика от тоталното прилагане на мярката в началото на пандемията през пролетта. Тази разлика е важна за България след новината от вторник, че от 22 октомври (четвъртък) носенето на маски навън отново ще бъде задължително.

В Европа новата практика е, че такава мярка рядко е за цялата територия на страната и подходът е много по-гъвкав – според ситуацията в населеното място (особено ако то е голям град) или района.

Винаги ходът с маските е комбиниран с други ограничения като затварянето на места с повече хора – заведения, фитнеси, кина и театри, училища и университети. Една от първите съпровождащи мерки е и рязко ограничаване броя на хората, които се събират дори у дома с приятели.

Здравните специалисти, учените и регулаторите също станаха доста по-детайлни в обясненията и инструкциите.

Властите разбраха, че има хора или цели квартали, при които не може да се разчита на самосъзнание и дисциплината трябва да се налага с по-твърда ръка. Но повсеместнен контрол е невъзможен и на останалата част от населението се обяснява приблизително по този начин: маските са задължителни навън, но ако не може да се поддържа дистанция от 2 до 5 метра според обстановката. Иначе казано, няма нужда човек да е с маска, ако по улицата няма никой на 50-100 метра, но наближи ли автобусна спирка или пазар, веднага трябва да я постави.

Италия, където тази мярка в момента е в един от най-строгите варианти, инструктира населението да носи маски и у дома в присъствието на някой, който не е от семейството. Подобни мерки обявиха и испанците за Мадрид.

Навсякъде е сложно с желаещите да пушат или пият и затова едните биват инструктирани да го правят на по-голяма дистанция, а за другите просто се налага пределен час за продажба на напитки или се затварят изцяло заведенията, най-вече тези, пред които се събират хора на сладки приказки и пийване. В по-засегнатите райони се позволява сервиране на храна само на открито, на минувачи и за домашни поръчки. Но и ясно се казва, че мярката ще бъде ревизирана в следващите 14 дни и може да бъде отменена преди това.

Също в Италия има пример за това как се прави разлика между професионалния и аматьорския спорт – вторият е забранен, ако не е дело на легитимни асоциации, подписали се под протоколи за COVID сигурност. Училищата са отворени, но няма извънкласни занимания, екскурзии, пътувания или размяна на визити с други учебни заведения. Разбира се, ако ситуацията се влоши, всички затварят и минават на онлайн обучение, както стана в Словения.

Австрия, която се опитва да започне зимния туристически сезон, има инструкции за маски като за обществения транспорт – задължителни са в кабинковите лифтове, в които пътниците стоят поне на 1 метър.

 

Само през октомври в Европа решиха:

В Букурещ е задължително носенето на маски на всички открити обществени места, след като заразените за две седмици надхвърлиха 3 на 1000, но след 2 седмици ще има ревизия на тази мярка. От 15 май в цялата страна маските трябва да се носят в обществения транспорт, закритите обществени места и на обекти с повече хора като пазари и автогари. В Сърбия от петък маските са задължителни навсякъде извън дома и в Белград се спира събирането на много хора. Словакия е пред въвеждане на задължителни маски на открито. В Чехия ги въведоха на 20 октомври.

Според Еврвопейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията (ECDC) на населението трябва да се обяснява търпеливо и подходящо, за да разбере значението от носенето на лични предпазни средства, както и да ги носи правилно. Употребата на маски е препоръчителна на закрити (т.е. от типа на супермаркети, магазини и обществен транспорт) и открити места с много хора. В допълнение, казват от ECDC, маските настойчиво трябва да се препоръчват на групите в риск от развиване на сериозни усложнения след заразяване (т.е. възрастни и с вече налични здравословни проблеми), както и на онези, чиято професия ги изправя лице в лице с населението в ситуация на продължаващо разпространение на заразата.

Тук от ECDC правят важно уточнение – маските (препоръчително е да са медицински, а не ушити у дома) са само допълнение към мерки като спазване на дистанция, миене на ръцете, избягване докосването на носа, лицето, очите и трябва да се носят задължително, когато не може да се поддържа разстояние от другите хора.

 

Има ли ефект от маските

Този спор не стихва по медии, социални мрежи и разговори, но учените и регулаторите са приели ясна позиция. Тя е, че маските помагат носителите на COVID-19, включително тези без симптоми или които още не са проявили симптоми, да не го предадат на останалите, казват от американския Център за предотвратяване и борба със заразните заболявания (CDC).

Маските е най-вероятно да намалят разпространението на COVID-19, когато се носят масово от хората на обществени места. Това средство помага особено активно за защита на групите в риск да развият тежки заболявания заради коронавируса, както и на служителите по места с пряк контакт с населението като летища, пристанища, автогари и жп. гари…)

От агенции като CDC опитват да улеснят прилагането на подобни задължения не само като инструктират как да действат служители и да извеждат или не допускат хора без маски, но и при кого да се правят изключения. Такова е например уточнението да не се слага маска на бебета (под 2 години) и по принцип на деца под 12 години (в САЩ), на хора с медицинска препоръка да не носят маски, на такива с психически проблем, която се влошава при опита да се постави маска, при глухи, за които е важно да виджат движението на устните на другия човек и т.н.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.